Granatno jabolko – simbol plodnosti in mladosti

Znam svetuje

Granatno jabolko (Punica granatum) je simbol večne mladosti in ljubezni, seveda zaradi semen rubinasto rdeče barve, ki jih je tako veliko, da so postala znamenje plodnosti. Pa ne brez razloga. Granatno jabolko namreč vsebuje več polifenolnih antioksidantov kot jagode in zeleni čaj, obenem ima nenasičene maščobne kisline in rastlinske estrogene. Zaradi te trojice se v granatnem jabolku skriva simbolika večne mladosti, saj zagotavljajo hitro obnavljanje in popravilo celic.

Antikancerogeni učinki in boljša erekcija

Polifenoli, ki so antioksidanti, zmanjšujejo in preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali in zmanjšujejo tveganje rakavih obolenj, predvsem raka prostate in raka na dojki.

Sok granatnega jabolka je odličen vir vitamina C.

Vsebuje tudi obilo kalija, fosforja, magnezija, taninov in sadnih kislin, pa omega-3 maščobne kisline in rastlinske hormone – sterole, ki izboljšujejo kakovost sperme in erektilnih sposobnosti pri moških.

Boljši spanec, manj kariesa

V tem sadežu je veliko vitaminov skupine B, zato si z njegovim uživanjem povrnemo energijo, spanec, preženemo depresijo, vrtoglavico.

Pomaga pri odpravljanju mišičnih bolečin in težav z dlesnimi, zdravi vnet jezik, deluje zoper karies, preprečuje izpadanje las, krepi nohte. Granatna jabolka znižujejo holesterol in krvni tlak, telesno temperaturo, ščitijo možgane pred propadanjem, blažijo simptome gripe in kašlja. Pri ženskah pa zmanjšujecelo obseg trebuha.

Zanimivost

  • izvira iz področja Irana od koder se je naprej razširilo na Azijo in severno Indijo. 
  • dodamo ga v solate, k mesu, ujema se z avokadom, iz njega iztisnemo sok.
  • da ga lažje in lepše olupimo, ga krožno zarežemo tam, kjer ima muho, odstranimo ta klobuk, zarežemo še po belih predelnih stenah, nakar gre lupljenje samo od sebe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite