Ženska in moška pomlad

Morda vas zanima

- Oglas -

Pomlad je čas, da se zbudimo iz zimskega spanja in se očistimo težke prehrane, ki smo jo uživali čez zimo. Ker pa ima vsak spol svoje posebnosti, smo izluščili bistvene detoksikacijske navade, primerne posebej za ženski in moški spol.

Posebnosti za ženske

Za ženske je priporočljivo, da med detoksikacijsko dieto v svojo prehrano dodajajo suhe fige in slive ter popijejo dovolj tekočine. Fitokemikalije, ki so za ženske še posebej koristne, so lignani in fitoestrogeni.

Lignane najpogosteje najdemo v lanenih semenih in lanenem olju, fitoestrogene pa v soji, grahu, leči, čičeriki in vseh stročnicah. Te so v ženski prehrani zaželjene zaradi primernega razmerja med aminokislinami, nizkega glikemičnega indeksa ter številnih koristnih sestavin.

V boju zoper maščobe lahko uporabljajo grenivke in kis. Naringenin, antioksidant v grenivki in ostalih citrusih, spodbuja jetra pri razgradnji maščob in sočasno veča občutljivost na inzulin.

Tudi zeleni čaj je učinkovit pri čiščenju organizma, saj poveča proizvodnjo bistvenih detoksikacijskih encimov ter tako spodbuja izločanje toksinov iz telesa.

Posebnosti za moške

Moški potrebujejo nekoliko več proteinov v svojem jedilniku. Zaužijejo naj več pustega mesa, plave ribe in stročnic, saj so dober vir proteinov.

Med klasične moške jedi sodijo še buča in bučna semena ter izdelki na osnovi paradižnika. Imajo obilje likopena in čuvajo prostato. Moškim so še posebej priporočljivi oreščki, a v omejenih količinah, saj so bogati z energijo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -