Gratinirane palačinke z mletim mesom in bešamelom

Znam svetuje

Vedno, ko nam kdo reče, gratinirane palačinke, pomislimo na sladke, s skuto polnjene palačinke (recept prav tako najdete na naši strani), ampak tudi tele z mletim mesom in bešamelom,  niso za v koš.

Sestavine

Palačinke

  • 200 g mehke bele moke
  • 200 ml mleka
  • 200 ml mineralne vode
  • 2 jajci
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli
  • olje za cvrtje

Bešamel omaka

  • 100 g masla
  • 100 g moke
  • 1,2 l mleka
  • 1 žlička soli
  • muškatni orešček
  • 1/2 žličke popra

Mleto meso

  • 350 g mletega govejega mesa
  • 150 g mletega svinjskega mesa
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • 150 ml paradižnikove omake
  • 100 ml jušne osnove
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • malo ostre paprike
  • šopek peteršilja
  • majaron
  • sol
  • poper
  • 3 žlice oljčnega olja

Za peko

  • 150 g ribanega sira – edamec
  • 200 ml paradižnikove omake

Postopek

1Iz sestavin za palačinke z električnim mešalnikom naredimo gladko maso. Pustimo jo pol ure počivati.
Pripravimo mleto meso. Drobno nasekljamo čebulo, jo malo posolimo in pražimo na oljčnem olju toliko časa, da se razpusti. Po potrebi zalivamo z jušno osnovo.

2Dodamo meso, drobno sesekljan česen in vse začimbe.  Na zmernem ognju mešamo toliko časa, da meso spremeni barvo,  približno 15 minut,  nato prilijemo pasiran paradižnik in jušno osnovo. Poskusimo, če je dovolj slano, dodajamo začimbe in tisti, ki ima rad pekoče, še malo ostre paprike. Zmanjšamo ogenj, omako pokrijemo, naj čisto počasi vre (približno pol ure) in občasno premešamo, da se ne prismodi. Na koncu omako odkrijemo in povišamo temperaturo, da povre odvečna tekočina.

3Medtem ko se meso kuha, v veliki ponvi spečemo malo debelejše palačinke, iz navedene mase dobimo okoli 10 kosov.

4Pripravimo še bešamel omako. V ponvi razpustimo maslo, dodamo moko in z metlico mešamo, da nastane gladka zmes. Med stalnim mešanjem dolivamo mleko, dodamo še sol in muškatni orešček in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se zgosti.

5Pečico segrejemo na 190°C. Palačinke nadevamo z mletim mesom in  polovico bešamel omake. Zavijemo jih v rolico in zlagamo tesno eno ob drugo s stičnim robom navzdol  na pladenj, ki pa ne sme biti prevelik. Idealno je, da je tako dolg, kot so dolge palačinke. Pladenj namažemo z oljčnim oljem.

6Ko smo zložili vse palačinke, jih najprej zalijemo s paradižnikovo omako, po vrhu pa z ostankom bešamel omake, ki smo ji primešali nariban sir.

7Pladenj damo v ogreto pečico. Pečemo 35-40 minut, da se sir lepo stopi in po vrhu zapeče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite