Kisla repa je odliฤen vir vitaminov C, K in B6 ter mineralov, kot so kalij in ลพelezo. Ker je kisla repa fermentirana, vsebuje probiotike, ki so koristni za zdravje prebavil. Probiotiki lahko pomagajo pri prebavi, poveฤanju imunskega sistema in celo pri zmanjลกanju tveganja za nekatere bolezni. Kisla repa je bogata z dietetiฤnimi vlakninami, ki pomagajo pri prebavi in lahko pomagajo zmanjลกati tveganje za razliฤne bolezni, vkljuฤno z boleznimi srca in sladkorno boleznijo. Vse te lastnosti naredijo kislo repo odliฤno dodatek k raznoliki in zdravi prehrani.
Sestavine za kislo repo s smetano
- 1 kg kisle repe
- 1 velika ฤebula
- 2 ลพlici olivnega olja
- 1 lovorov list
- 1 ลพliฤka kumine
- sol po okusu
- 200 ml kisle smetane
- 1 ฤajna ลพliฤka sladkorja (neobvezno)
Postopek
1Najprej ฤebulo nareลพite na tanke rezine.
2V veliki ponvi segrejte olivno olje in na njem popraลพite ฤebulo, dokler ne postane steklasta.
3Nato dodajte kumino, lovorov list in sol. Premeลกajte, da se sestavine dobro pomeลกajo.
4Dodajte kislo repo. Zmanjลกajte toploto, pokrijte in pustite, da se kuha pribliลพno 20 minut, obฤasno premeลกajte.
5Dodajte kislo smetano in sladkor (ฤe ga uporabljate) ter dobro premeลกajte. Pustite, da se kuha ลกe 5 minut, da se okusi dobro premeลกajo.
6Preizkusite in po potrebi dodajte sol. Repo odstranite s toplote.
7Repo servirajte toplo. Odliฤno se poda k mesnim jedem, posebej k peฤenki ali krvavicam.