Klasični ratatuj

Znam svetuje

Ratatouille je klasična francoska zelenjavna jed čudovitega videza in še boljšega okusa ter prava poslastica za vse, ki imamo radi zelenjavo.

Ta barvita mešanica paradižnikov, bučk, jajčevcev in čebule navdušuje s sočnostjo, aromatičnostjo in harmonijo okusov. Ratatuj lahko postrežemo kot odlično prilogo k mesu, ob kuhanem rižu ali kot osvežilno solato.

Priprava je preprosta, rezultat pa je bogata in privlačna jed, ki bo zadovoljila tako gurmane kot tudi ljubitelje zdrave prehrane.

Sestavine za klasični ratatuj

  • 4 mesnati paradižniki, najboljši je volovsko srce
  • 2 veliki bučki
  • 2 jajčevca
  • 2 rdeči čebuli
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 400 g nasekljanih pelatov
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica nasekljane sveže bazilike
  • 1 žlica provansalskih začimb (timijan, rožmarin, lovor, šetraj)
  • ščepec čilija
  • sol
  • poper
  • svež peteršilj za okras

Postopek

1Pečico predgrejemo na 200°C. Pekač namastimo.

2V skledi zmešamo eno žlico oljčnega olja, jabolčni kis, sesekljane pelate – če nas motijo olupki od paradižnika, ga najprej potopimo v vrelo vodo, olupimo in nato narežemo.

3Primešamo se nasekljan česen, baziliko, zelišča, čili, malo posolimo in popopramo. Nalijemo v pomaščen pekač.

4Paradižnike, bučke, jajčevce in čebulo narežemo na pol centimetra debele rezine. Izmenično jih zlagamo v pekač z omako. Ne stiskamo jih premočno, med rezinami mora biti nekoliko prostora, da se malo nagnejo.

5Vrhove rezin premažemo s preostalim oljčnim oljem in postavimo v pečico.

6Pečemo eno uro. Preden postrežemo, okrasimo s svežim peteršiljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite