Ratatuj ali ratatouille je klasična francoska zelenjavna jed čudovitega videza in še boljšega okusa ter prava poslastica za vse, ki imamo radi zelenjavo. Postrežemo jo lahko kot prilogo k mesu, s kuhanim rižem ali s solato.
Sestavine
- 4 mesnati paradižniki, najboljši je volovsko srce
- 2 veliki bučki
- 2 jajčevca
- 2 rdeči čebuli
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g nasekljanih pelatov
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica nasekljane sveže bazilike
- 1 žlica provansalskih začimb (timijan, rožmarin, lovor, šetraj)
- ščepec čilija
- poper in sol
- svež peteršilj za okras
Postopek
1Pečico predgrejemo na 200°C. Pekač namastimo. V skledi zmešamo eno žlico oljčnega olja, jabolčni kis, sesekljane pelate – če nas motijo olupki od paradižnika, ga najprej potopimo v vrelo vodo, olupimo in nato narežemo. Primešamo se nasekljan česen, baziliko, zelišča, čili, malo posolimo in popopramo. Nalijemo v pomaščen pekač.
2Paradižnike, bučke, jajčevce in čebulo narežemo na pol centimetra debele rezine. Izmenično jih zlagamo v pekač z omako. Ne stiskamo jih premočno, med rezinami mora biti nekoliko prostora, da se malo nagnejo.
3Vrhove rezin premažemo s preostalim oljčnim oljem in postavimo v pečico. Pečemo eno uro. Preden postrežemo, okrasimo s svežim peteršiljem.