Hrustljavi spomladanski zavitki so odličen prigrizek ali predjed iz ocvrtega riževega testa, polnjenega z zelenjavo in, seveda, tudi mesom ali morskimi sadeži. Po navadi jih uživamo v kitajskih restavracijah, postrežene s sojino omako, a sedaj si jih lahko pripravimo sami.
Spomladanske zavitke se je tradicionalno pripravljalo ob začetku pomladi, ko so nam na voljo sveža zelenjava in zelišča. Riževo testo, ki ga uporabljamo za pripravo spomladanskih zavitkov, je zelo tanko in krhko, zato se nadev lepo vidi skozi.
Sestavine za hrustljave spomladanske zavitke
- 25 g riževih rezancev
- 1 žlička sveže ingverjeve korenine
- 2 mladi čebulici
- 50 g korenčka
- 50 g stročjega fižola
- 25 g mladih špinačnih listov
- 50 g svežih kaljenih fižolovih zrn
- 1 žlica sveže mete
- 1 žlica svežega koriandra
- 2 žlici svetle sojine omake
- 20-24 kosov kupljenega riževega testa za zavijanje; če nam ni na voljo, uporabimo listnato testo
- 1 jajčni beljak
Postopek
1Rezance namakamo po navodilih. Oplaknemo jih in odcedimo. S škarjami jih narežemo na kratke koščke.
2Segrejemo vok in vanj zlijemo žlico olja. Primešamo drobno narezano ingverjevo koreniko in čebulo ter pražimo minuto. Dodamo na drobno narezan korenček in stročji grah in pražimo 5 minut. Primešamo še sesekljano špinačo, kaljen fižol, sesekljano meto, koriander, sojino omako in rezance ter pražimo še 2 minuti. Pustimo, da se ohladi.
3Kos testa položimo na mizo. Na sredino damo žlico nadeva. List prepognemo tako, da povsem obdamo nadev. Na obeh straneh ga spodvijemo in tesno zavijemo. Robove pomažemo z rahlo stepenim beljakom, da se zlepijo.
4Vok do polovice napolnimo z oljem in ga segrejemo na 180 stopinj. Zvitke cvremo 3-4 minute, da se zlato zapečejo in postanejo hrustljavi. Odcedimo jih na papirnati brisački.