Gratinirane skutne palačinke

Znam svetuje

Lahko si jih privoščimo za večerjo, ali pa za sladico po kakšni enolončnici, na primer joti.

Sestavine

Testo

  • 1 jajce
  • 125 g mehke bele moke
  • 100 ml mleka
  • 100 ml radenske
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli

Nadev

  • 700 g skute
  • 300 g kisle smetane
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 žlici gresa po potrebi

Preliv

  • 1/2 l sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce

Postopek

1Z električnim mešalnikom zmešamo sestavine za testo in ga pustimo pol ure počivati.

2Spečemo tanke in rahle palačinke. Dovolj je ena za vsakega, ker so nasitne in mrzle niso več tako dobre. 

3V skledi skuto zmešamo s kislo smetano, posladkamo, dodamo vaniljev sladkor. In če je masa preredka še žlico ali dve gresa. Jajca tu ne dodajamo, ker brez ostanejo bolj sočne.  Prav tako jo pustimo malo počivati.

4Vsako palačinko namažemo s skutino maso. Namažemo celo palačinko, ob straneh zavihamo robova, da nam nadev ne bo uhajal. Zvijemo v palačinko in zlagamo na pladenj, ki pa ne sme biti prevelik. Idealno je, da je tako dolg, kot so dolge palačinke. Pladenj namažemo z maslom. Palačinko položimo z robom navzdol, da se med peko ne odpre. Zlagamo tesno eno ob drugo.

5Ko namažemo vse palačinke, pripravimo še preliv. Sladko smetano nekoliko stepemo z jajcem, vaniljevim sladkorjem in sladkorjem.

6Prelijemo čez palačinke in pladenj damo v na 190°C  ogreto pečico. Pečemo 35-40 minit, da se lepo zlato rumeno zapečejo.

7Palačinke bodo mehke, sočne in dovolj sladke. Postrežemo jih s kompotom ali sadnim sokom.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite