Sušenje paradižnikov

Morda vas zanima

- Oglas -

Pomodori secchi ali sušeni paradižniki prihajajo z juga Italije, kjer jih sušijo na soncu. Uporabimo jih lahko v omakah za testenine, na obloženih kruhkih, pizzah, lahko se dodajo v testo za kruh, se jih ponudi zraven narezka … Paradižniki, ki jih bomo sušili, morajo biti čim bolj mesnati, mi pa vam priporočamo, da uporabite pelate.

Sestavine za sušene paradižnike

  • 2 kg paradižnikov (pelati)
  • sol

Postopek

1Paradižnik operemo, osušimo in po dolgem prerežemo na polovico. Če želimo skrajšati čas sušenja, jih z žličko izdolbemo, tako da odstranimo semena in tisti del paradižnika, ki je najbolj moker. Polovičke paradižnikov solimo, a ne preveč, saj bodo neužitni.

2Paradižnik lahko v poletnih mesecih sušimo na soncu. Postavimo jih na rešetko, ki jo bomo lahko premikali, jih posolimo in pokrijemo z mrežico, da jih zaščitimo pred mrčesom. Sušimo jih čez dan in zvečer pospravimo v suh prostor, da jih zavarujemo pred vlago. Zjutraj jih ponovno postavimo na sonce. Sušenje na soncu traja približno en teden.

3Sušimo jih lahko tudi v pečici. Polovice paradižnikov solimo in jih položimo na rešetko. Pod rešetko postavimo pladenj. Pečico prižgemo na 60°C in vklopimo ventilator. Vrata pečice pustimo priprta in paradižnik sušimo približno 6 ur, če smo mu odstranili semena, in približno 10 ur, če smo pustili cele. Sušimo jih lahko tudi v električnem sušilniku na enaki temperaturi in enako dolgo.

4Čas sušenja je odvisen od velikosti in vrste plodov. Paradižnike med sušenjem opazujemo, vmes jih za kakšno uro obrnemo. Posušeni so, ko se nekoliko skrčijo, nagubajo, so na otip še vedno mehki in niso več vlažni.

5Če želimo še nekoliko skrajšati čas sušenja, lahko polovice izdolbenih paradižnikov nasolimo in najprej zložimo na rešetko, obrnjene s prerezano stranjo navzdol. Pustimo uro in pol, da nekaj tekočine odteče. Nato jih obrnemo in posušimo.

6Shranimo jih lahko v papirnati vrečki v hladilniku, če pa jim želimo podaljšati obstojnost, jih lahko tudi zamrznemo. Shranimo jih lahko v kozarčke za vlaganje in prelijemo z oljčnim oljem. Pri shranjevanju sušenega paradižnika v kozarčke pazimo, da med njimi ne bo zračnih mehurčkov. Po želji lahko k paradižnikom dodamo tudi kakšna zelišča, česen, poper v zrnju ali sušen čili.

Nasvet

7Če bomo paradižnike izdolbli, izdolbenega mesa nikakor ne vržemo stran. Uporabimo ga lahko še isti dan kot omako za testenine. Preprosto popražimo zelenjavo, dodamo izdolbene koščke, najljubše začimbe in omaka je pripravljena.

8Lahko pa koščke tudi skuhamo v omako. Pokuhamo, jih v loncu in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zmiksane kuhamo, da se nekoliko zgostijo, nalijemo v kozarček in pustimo, da se ohladi.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad