Hitro, zdravo in okusno kosilo.
Sestavine
- 320 g riža
- 250 g treviškega radiča
- 1 srednja čebula
- 2 stroka česna
- 30 g masla
- 30 g parmezana
- oljčno olje
- sol in poper
Postopek
1Čebulo in česen drobno nasekljamo. Radič operemo, večje liste prerežemo po dolžino, nato vse narežemo na trakce. V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem najprej popražimo radič, ki ga malo posolimo. Pražimo 5 minut in ga nato preložimo na krožnik.
2V ponev dolijemo malo oljčnega olja in dodamo čebulo, jo malo solimo in popražimo, da se razpusti. K čebuli dodamo še česen in tudi tega popražimo, da zadiši. Damo riž, ga malo posolimo in popramo ter pražimo nekaj minut.
3Zalijemo s tremi zajemalkami vode, goveje juhe ali jušne osnove, lahko v vodi tudi raztopimo jušno kocko in dobimo “umetno” juho, premešamo, solimo in popramo po okusu ter riž kuhamo do mehkega, oziroma toliko časa, kot piše na embalaži. Zalivamo ga postopoma – ko riž vpije skoraj vso tekočino dodamo novo in vmes večkrat premešamo.
4Treviški radič v rižoto vmešamo 2 minuti pred koncem. Riž pokuhamo do konca, nato rižoto odstavimo, ji vmešamo maslo in parmezan, pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Treviški radič lahko brez praženja dodamo 5 minut pred koncem in ga v rižoti samo pokuhamo.