Skutino pecivo z zdrobom in jabolki

Znam svetuje

Skutino pecivo z zdrobom in jabolki je odlična sladica, če imate doma jabolka, skuto in neustavljivo željo po sladkem prigrizku. Priprava je res enostavna, saj ne potrebujemo nikakršnega kuharskega znanja, rezultat pa je odlično pecivo, ki navduši še tako izbirčne sladokusce.

Če želimo nekoliko izboljšati okus, pecivu lahko dodamo 50 g rozin, ki smo jih predhodno namočili, ali grobo nasekljane orehe.

Skutino pecivo z zdrobom in jabolki in njegova hranila

Ta recept za skutino pecivo z zdrobom in jabolki vsebuje različna hranila:

  1. Beljakovine: Glavni viri beljakovin v tem receptu so skuta in jajca, kar prispeva h gradnji in obnovi tkiv v telesu.
  2. Maščobe: Maslo, ki se uporablja za mazanje pekača, ter maščobe iz skute prispevajo k vsebnosti maščob v receptu.
  3. Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati so prisotni v jabolkih, pšeničnem zdrobu in sladkorju, kar predstavlja glavni vir energije.
  4. Vlaknine: Vlaknine se nahajajo v jabolkih, kar je koristno za prebavo in zdravje prebavil.
  5. Vitamini in minerali: Jabolka prispevajo k vsebnosti vitaminov (npr. vitamin C) in mineralov (npr. kalij), ki so pomembni za imunski sistem in različne telesne funkcije.
  6. Cimet: Dodatek cimeta prinaša antioksidante in pomaga uravnavati krvni sladkor.
  7. Limona: Lupinica in sok limone dodata okus in aromo ter vsebujeta vitamin C.
  8. Pecilni prašek: Pecilni prašek pomaga pri dvigu testa in daje pecivu rahlost.

Prehranska vrednost skutinega peciva z zdrobom in jabolki

Približna prehranska vrednost za celoten recept:

  • Energijska vrednost (kalorije): Približno 2100 kcal
  • Maščobe: Približno 64 g
    • Nasičene maščobe: Približno 31 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 339 g
    • Sladkorji: Približno 196 g
  • Beljakovine: Približno 57 g
  • Vlaknine: Približno 15 g

Skutino pecivo z zdrobom in jabolki je hranljiva sladica s srednjo vsebnostjo beljakovin, zmerno maščob in ogljikovih hidratov, obogatena z vlakninami in vitamini iz jabolk, vse skupaj pa dopolni prijeten okus cimeta in limone. Pomembno je uživati v zmernih porcijah, da ohranite uravnoteženost prehrane.

Sestavine za skutino pecivo z zdrobom in jabolki

  • 4 jabolka
  • 500 g skute
  • 1 kisla smetana
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • 120 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1/2 pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 1 neškropljena limona – lupinica in sok
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici stopljenega masla za pekač

Postopek

1Jabolka operemo in olupimo. Razrežemo jih na četrtine ter jim odstranimo peclje in peščišče. Četrtine narežemo na rezine, ki jih stresemo v skledo ter začinimo z limoninim sokom, eno žlico sladkorja in mletim cimetom. Nežno premešamo, da se jabolka prekrijejo z limoninim sokom, tako nam ne bodo potemnela.

2V skledi zmešamo vse suhe sestavine: zdrob, pecilni prašek, vaniljev sladkor, sladkor in ščepec soli.

3V drugi posodi skuto in kislo smetano dobro premešamo, dodamo še limonino lupinico in ponovno premešamo.

4Rumenjake ločimo od beljakov, damo jih v skutino zmes, premešamo in zmesi postopoma dodajamo suhe sestavine. Dobro premešamo. Dodamo še pripravljena jabolka in premešamo.

5Beljakom dodamo žličko limoninega soka in jih stepemo v čvrst sneg.

6Sneg nežno, z gibi od podaj navzgor, vmešamo v skutino jabolčno zmes.

7Pekač, premera 26 cm, dobro namastimo s stopljenim maslom in vanj stresemo pripravljeno maso. Po vrhu jo poravnamo.

8Pecivo pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija, približno 50 minut. Zadnjih 15 minut lahko povišamo temperaturo pečice na 200 stopinj Celzija, da se lepo, zlato rjavo obarva.

9Pečenega nekoliko ohladimo v pekaču in postrežemo še mlačnega. Za dekoracijo uporabimo metine lističe, če jih seveda imamo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite