Jajčevci s parmezanom

Znam svetuje

Melanzane alla parmigiana – tako to dobroto imenujejo naši sosedi. Iz nekaj osnovnih sestavin in jajčevcev lahko pričaramo izvrstno glavno jed, ki jo spečemo v pečici.

Sestavine

  • 1 kg jajčevcev
  • 1 kg olupljenih mesnatih paradižnikov
  • 1 bela čebula
  • 3 žlice oljčnega olja
  • večji šopek sveže bazilike
  • 500 g mocarele – odcejene
  • 100 g sveže naribanega parmezana
  • sol
  • olje za cvrtje jajčevcev

Priprava

1Jajčevce operemo in narežemo na 2-3 mm debele rezine. Nalagamo jih v posodo in plast za plastjo posujemo z malo grobe soli, da izgubijo grenkobo. Pokrijemo s krožnikom in pustimo pol ure.

2Medtem pripravimo omako. Na oljčnem olju pocvremo drobno nasekljano čebulo, ko se ta zmehča, pa dodamo še olupljene in narezane paradižnike. Malo posolimo, dodamo eno žlico nasekljane bazilike in kuhamo na nizki temperaturi vsaj pol ure.

3Jajčevce speremo in osušimo na papirnatih brisačkah. V veliki ponvi segrejemo olje za cvrtje in na njem popečemo jajčevce. Minuto in pol na vsaki strani bo dovolj. Odlagamo jih na papirnate brisačke, da odcedimo odvečno olje.

4Mocarelo narežemo na tanke rezine in jih polagamo na čisto krpo.

5V višji pladenj, v katerem bomo pekli jajčevce, najprej damo zajemalko omake. Nanjo naložimo plast jajčevcev, in sicer tako, da se malo prekrivajo. Pokrijemo z rezinami mocarele, listi bazilike, dvema žlicama parmezana in zalijemo z paradižnikovo omako, da pokrije prvo plast. Nadaljujemo z zlaganjem: jajčevci, mocarela, bazilika, parmezan, paradižnikova omaka.

6Na koncu je še zadnja plast jajčevcev, omaka, 2 žlici parmezana in listi bazilike.

7Pečico segrejemo na 200°C in v njej pečemo jajčevce pol ure. Zadnjih pet minut pečico prestavimo na žar program, da se po vrhu lepo zapeče. Pustimo jo nekaj minut v pekaču, da se malo ohladi. Preden postrežemo, jo potresemo še z nekaj svežimi listi bazilike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite