Melisin sirup

Morda vas zanima

- Oglas -

Melisa je zelišče, ki ga najdemo skoraj na vsakem vrtu. Njene liste najpogosteje posušimo in iz njih skuhamo čaj, lahko si pa pripravimo tudi okusen in osvežilen sirup.

Sestavine

  • 20-25 vejic melise
  • 2 l vode
  • 1,5 kg rjavega, nerafiniranega sladkorja
  • 100 g citronke

Postopek

1Meliso natrgamo v suhem in sončnem vremenu. Nikoli je ne režemo z nožem ali škarjami, saj je bolje, da melisa ne pride v stik s kovino. Temeljito jo očistimo in lističe natrgamo na manjše kose.

2V večjem loncu zavremo vodo in dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Primešamo še citronko. Odstavimo z ognja in vodo malo ohladimo.

3Meliso potopimo v še toplo vodo in lonec pokrijemo s krpo. Pustimo jo 24 ur.

4Sirup precedimo skozi gosto gazo, lonec pristavimo nazaj na štedilnik in segrevamo do vretja.

5Medtem steklenice skrbno operemo in steriliziramo 10 minut v pečici na 110°C.

6Vroč sirup s pomočjo lijaka prelijemo v še vroče steklenice, dobro zapremo s pokrovčki in pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo. Če nimamo primernih steklenic, lahko uporabimo kar kozarce za vlaganje.

7Sirup shranimo v hladnem in temnem prostoru. Postrežemo ga z rezinami limone, pomaranče in kockami ledu. Prijetno, osvežujoče in okusno.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -