Akacijev liker

Morda vas zanima

- Oglas -

Maj je tisti mesec v letu, ko se drevesa akacij odenejo v bela grozdasta socvetja. Kdo ne pozna močnega, sladkobnega vonja, ki privablja čebele, tako da okoli njih vse brenči? Njene cvetove lahko uporabljamo tudi v prehrani.  Bodite pozorni, listje in lubje akacije sta strupeni. Poleg sirupa lahko iz akacijevih cvetov naredimo tudi liker.  

Sestavine

  • 150 g akacijevih cvetov
  • 500 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96°
  • 500 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 2 žlici akacijevega medu
  • lupinica neškropljene limone

Postopek

1Uporabimo samo cvetove, zato iz vsakega grozda previdno potrgamo posamezne cvetne lističe. Pecelj zavržemo. Cvetov po možnosti ne peremo, zato jih nabiramo na bolj oddaljenih krajih, v dopoldanskem času in vsaj tri dni po dežju.

2Cvetne lističe s polovico sladkorja damo v stekleno vazo, pretresemo, pokrijemo in pustimo dva dni. Po dveh dnevih prelijemo z alkoholom, dodamo še limonino lupinico in pustimo, da se namaka 15 dni. Posodo občasno pretresemo.

3Po dveh tednih alkohol s cvetovi precedimo, cvetove damo v vodo, dodamo sladkor in kuhamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Tako bomo iz akacijevih lističev iztisnili vso aromo. Odstranimo z ognja, v malo ohlajen sirup zmešamo dve žlici medu in sirup popolnoma ohladimo. Sirup precedimo skozi gazo in dodamo k aromatiziranemu alkoholu. Pustimo, da počivati nekaj dni, nato ga ponovno precedimo skozi zelo gosto tkanino ali papirnati filter.

4Kakšen mesec ga pustimo v temnem, hladnem prostoru, da razvije popoln okus.  Oboževali ga bodo predvsem ljubitelji likerjev na cvetni osnovi.

Nasveti

5Odličen je tudi na vaniljevem sladoledu.

Prejšnji članekOhrovt s slanino iz pečice
Naslednji članekMandarinin kremni liker
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -