Drenov liker

Znam svetuje

Izdelava drenovega likerja je tradicionalna dejavnost, ki se v mnogih družinah izvaja generacije. Liker iz drenovk je znan po svojem edinstvenem okusu in številnih uporabah, vključno z zdravilnimi. Upoštevajte, da potrebuje nekaj časa za zorenje, zato bodite potrpežljivi.

Sestavine za drenov liker

  • 1 kg drenovk (po možnosti zrelih in neopranih, da ohranijo svoje naravne kvasovke)
  • 1 liter alkohola (vodka ali žganje, cca. 40% alkoholne vsebine)
  • 500 g sladkorja
  • 2 palčki cimeta
  • 2-3 klinčki
  • 1 bio limona

Postopek

1Drenovke dobro pregledajte in odstranite vse, ki so pokvarjene ali imajo znake plesni. Če so zelo umazane, jih rahlo obrišite z vlažno krpo.

2Steklenico, v kateri boste pripravljali liker, dobro sterilizirajte.

3Drenovke razporedite v sterilizirano steklenico in dodajte cimeta, klinčke in nekaj lupine bio limone.

4Alkohol prelijte prek drenovk v steklenico, da so popolnoma prekrite.

5Steklenico dobro zaprite in jo postavite v temen in hladen prostor za vsaj 4-6 tednov. Občasno steklenico pretresite.

6Po preteku zorenja, liker precedite skozi fino cedilo ali gazo, da odstranite vse trdne delce.

7V loncu zmešajte 500 g sladkorja z 250 ml vode in segrevajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Pustite, da se sirup ohladi.

8Ohlajeni sladkorni sirup zmešajte s precedenim alkoholom.

9Mešanico nalijte v sterilizirane steklenice in pustite stati še vsaj 2 tedna, da se okusi dobro premešajo. Po končanem zorenju je vaš drenov liker pripravljen za uživanje. Shranjujte ga v temnem in hladnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite