Akacijev liker

Znam svetuje

Maj je tisti mesec v letu, ko se drevesa akacij odenejo v bela grozdasta socvetja. Kdo ne pozna močnega, sladkobnega vonja, ki privablja čebele, tako da okoli dreves vse brenči?

Akacijeve cvetove lahko uporabljamo tudi v prehrani, medtem ko je listje in lubje akacije strupeno. Poleg sirupa lahko iz cvetov naredimo tudi liker.  

Sestavine za akacijev liker

  • 150 g akacijevih cvetov
  • 500 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96°
  • 500 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 2 žlici akacijevega medu
  • lupinica neškropljene limone

Postopek

1Uporabimo samo cvetove, zato iz vsakega grozda previdno potrgamo posamezne cvetne lističe. Pecelj zavržemo. Cvetov po možnosti ne peremo, zato jih nabiramo na bolj oddaljenih krajih proč od ceste, v dopoldanskem času in vsaj tri dni po dežju.

2Cvetne lističe s polovico sladkorja damo v stekleno vazo, pretresemo, pokrijemo in pustimo dva dni.

3Po dveh dnevih prelijemo z alkoholom, dodamo še limonino lupinico in pustimo, da se namaka 15 dni. Posodo občasno pretresemo.

4Po dveh tednih alkohol s cvetovi precedimo, cvetove damo v vodo, dodamo sladkor in kuhamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Tako bomo iz akacijevih lističev iztisnili vso aromo.

5Odstranimo z ognja, v malo ohlajen sirup zmešamo dve žlici medu in sirup popolnoma ohladimo. Sirup precedimo skozi gazo in dodamo k aromatiziranemu alkoholu. Pustimo, da počiva nekaj dni, nato ga ponovno precedimo skozi zelo gosto tkanino ali papirnati filter.

6Kakšen mesec ga pustimo v temnem, hladnem prostoru, da razvije popoln okus.  Oboževali ga bodo predvsem ljubitelji likerjev na cvetni osnovi.

Nasveti

7Odličen je tudi na vaniljevem sladoledu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite