Nešpljev liker

Znam svetuje

Nešpljev liker je, tako kot skoraj vsi likerji, precej enostaven za pripravo, le čas potrebuje, da dozori v res dober liker.

Sestavine za nešpljev liker

  • 400 g na četrtine narezanih nešpelj
  • 500 ml 95° alkohola
  • 400 ml vode
  • 200 g sladkorja
  • lupinica ene neškropljene limone (samo rumeni del, brez belega dela)
  • 1 vaniljev strok (ali pol žličke vaniljevega ekstrakta) – po okusu

Postopek

1Nešplje, očiščene in narezane, stresemo v večji, čist steklen kozarec in jih prelijemo z alkoholom. Dodamo še limonino lupinico in vaniljev strok, če nam je tako všeč.

2Pustimo mesec in pol, občasno kozarec dobro pretresemo.

3Po pretečenem času pripravimo sirup iz vode in sladkorja. Vodo zavremo, dodamo sladkor in kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi in voda zbistri.

4Nešplje v žganju precedimo skozi gazo in sadeže dobro ožamemo, da iztisnemo vso tekočino.

5Prilijemo k ohlajenemu sirupu in pustimo počivati en teden.

6Po tednu dnilliker ponovno precedimo in shranimo v dve manjši steklenici. Dobro ju zapremo.

7Tako pustimo liker iz nešpelj zoreti še približno tri mesece, nato ga lahko uživamo, vendar priporočamo zmernost, saj vsebuje precej alkohola.

Zgodba nešpelj

Pa sploh poznate nešplje? Prve novice o gojenju nešpelj segajo v prvo tisočletje pred našim štetjem na obale Kaspijskega jezera, nato pa so se razširile v Malo Azijo in od tam v Grčijo, kjer so nešplje posvetili bogu Kronosu.  Nešplja je danes prisotna predvsem kot samonikla rastlina po vsej južni Evropi.  Listi in nezreli plodovi tega drevesa, ki so ga poznali in gojili že stari Rimljani, so se široko razširili v srednjem veku, ko so postali del domače lekarne,  kot zdravilna rastlina z diuretičnim lastnostmi in lastnostmi za uravnavanje črevesne funkcije. 

Nešplja je nezahtevna, nekoliko pozabljena rastlina, ki ne potrebuje skoraj nobene nege. Nešplje običajno nabiramo, ko so še trde in svetle, nato pa jih pustimo zoreti v suhem in hladnejšem prostoru. Zrele plodove boste prepoznali predvsem po barvi. Ko dozorijo, postanejo temno rjavi, zelo mehki na otip in njihova lupina se nekoliko nagrbanči.

Okus sadeža spominja na mešanico hruške in jabolka, sredica je nekoliko kašasta in ima veliko muho. Ko dozori, je sadež zelo trd in kisel, užiten postane šele, ko ga zmehča zmrzal. Zato pravijo, da dozori šele po prvem snegu.

Nešplje lahko jemo surove, odlične pa so, seveda, tudi za pripravo marmelad ali likerja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite