Zapečeni makaroni s sirom, mac and cheese

Znam svetuje

Zapečene makarone s sirom, znane tudi kot “mac ‘n’ cheese” (kratica za macaroni and cheese), so klasična ameriška jed, ki jo sestavljajo mehki makaroni, preliti s kremasto sirovo omako, zapečeni v pečici, da dobijo zlato rjavo in hrustljavo skorjo na vrhu. Ta jed je priljubljena zaradi svoje bogate in zadovoljujoče kombinacije okusov ter mešanice nežne teksture makaronov in kremaste sirovo-omakaste plasti.

Jed iz zapečenih makaronov s sirom je že sama po sebi okusna, vendar jo lahko še izboljšate in prilagodite svojim željam z nekaj dodatnimi sestavinami in tehnikami. Tukaj je nekaj načinov, kako izboljšati to jed:

Različne vrste sirov: Namesto samo cheddarskega sira poskusite uporabiti mešanico različnih sirov, kot so gouda, parmezan, mozzarella ali gruyere. To bo dodalo kompleksnost okusa.

Dodatne začimbe : Poleg osnovnih začimb, kot so sol, poper, gorčica in muškatni orešček, razmislite o dodajanju drugih začimb, kot so česen v prahu, čebula v prahu, kajenski poper ali sveža zelišča, kot so timijan, origano ali drobnjak.

Zelenjava: Dodajte svežo ali kuhano zelenjavo, kot so brokoli, cvetača, špinača ali rdeča paprika. To bo obogatilo jed z barvami, teksturo in hranili.

Proteini: Če želite jed narediti bolj nasitno, dodajte kuhano piščančje meso, klobase, šunko ali celo kuhane kozice.

Karamelizirane čebule: Dodajte čebule, ki ste jih prej karamelizirali. To bo dodalo sladkost in globino okusa.

Kisla smetana ali sladka smetana: Dodajte malo kisle smetane ali sladke smetane v sirovo omako, da ji dodate kremasto in bogato teksturo.

Z izbiro nekaterih ali več teh dodatkov lahko zapečene makarone s sirom prilagodite svojim okusom in ustvarite jed, ki bo še bolj zadovoljila vaše brbončice.

Sestavine za zapečene makarone s sirom, mac and chesee

  • 250 g makaronov (lahko uporabite katero koli obliko makaronov po svoji izbiri)
  • 230 g naribanega sira čedar (ali katerega koli drugega sira po vaši izbiri)
  • 1/2 l mleka
  • 30 g masla
  • 30 g moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke črnega popra
  • 1/4 čajne žličke gorčice (po želji)
  • 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • krušne drobtine za posipanje (po želji)

Postopek

1V večjem loncu zavremo vodo (na 100 g testenin damo 1 liter vode in 1/4 žličke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine, kuhamo minuto manj, kot je navedeno na embalaži. Testenine odcedimo in pokapljamo z oljčnim oljem, da se ne sprimejo.

2V manjšem loncu na srednjem ognju stopite maslo. Ko se maslo stopi, dodajte moko in mešajte približno 1-2 minuti, da naredite svetlo rumeno zmes (to je osnova za bešamel omako).

3Postopoma dolivajte mleko v mešanico masla in moke, medtem ko nenehno mešate z metlico, da preprečite nastajanje grudic. Kuhajte omako, dokler ne zavre in se zgosti, kar običajno traja približno 5 minut.

4Ko je omaka gosta, odstranite lonec s štedilnika in vanjo vmešajte približno polovico naribanega sira. Mešajte, dokler se sir popolnoma ne stopi in se omaka zmehča. Po želji dodajte sol, poper, gorčico in muškatni orešček za okus.

5V večjem pekaču zmešajte kuhane makarone z omako, tako da so makaroni dobro prepojeni.

6Na vrh enakomerno potresite preostali naribani sir. Če želite, lahko po vrhu potresete tudi krušne drobtine za hrustljavost.

7Pekač postavite v ogreto pečico, segreto na 180 stopinj Celzija, in pecite 20-25 minut, dokler sir na vrhu ne postane zlato rjave barve.

8Ko so makaroni s sirom zapečeni, jih vzemite iz pečice in pustite nekaj minut, da se ohladijo, nato pa jih postrezite in uživajte!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite