Klasična pomarančna marmelada

Morda vas zanima

- Oglas -

Ni ga čez klasiko, ki jo sestavljata pomaranča in limona.

Sestavine

  • 1,5 kg neškropljenih pomaranč
  • 2 neškropljeni limoni
  • 1,5 litra vode
  • 1 kg sladkorja

Priprava

1Pomaranče in limone dobro operite, prepolovite in v večjo posodo iztisnite sok. Z žlico postrgajte pulpo skupaj s koščicami. Pripravite mošnjiček iz gaze ali muslina in vanj zavežite postrgano kašo s koščicami. Lupino tanko narežite z ostrim nožem. Skupaj z pripravljeno pulpo jo dodajte v iztisnjen sok in prilijte vodo. Pustite namakati čez noč, tako boste iz sadne kaše izvlekli kar največ pektina in skrajšali čas kuhanja.

2Pripravljeno zmes dajte v lonec in zavrite na zmernem ognju. Nepokrito kuhamo dve uri. Če ste tanko narezali lupinico, je čas kuhanja lahko krajši.

3Odstranite vrečko s sadno kašo in tekočino dobro iztisnite v lonec, tako boste iz sadne kaše izvlekli kar največ pektina. Stehtajte pripravljeno mešanico, naj je bo okoli 750 – 800 g. Če je imate manj, dolijte vodo.

4V zamrzovalnik položite 4 majhne krožnike za preizkus, ali je marmelada dovolj gosta. V lonec dodajte sladkor, nato pa na zmerni temperaturi počasi segrevajte, da se sladkor popolnoma raztopi. Ne zavrite, preden se sladkor raztopi.

5Povečajte ogenj in zavrite, vendar marmelade ne mešajte. Po približno 5 minutah se bo marmelada začela dvigovati (lahko se spusti nazaj in nato spet naraste) in večji mehurčki bodo pokrili površino. Po 8-10 minutah vrenja preizkusite, ali je marmelada dovolj gosta.

Prejšnji članekPiščančja obara z zelenjavo
Naslednji članekČebulni sirup
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -