Odlične piškote, ki jih naredimo brez jajc, lahko spečemo kadarkoli , ne samo v božičnem času. Ponudimo jih k popoldanskemu čaju ali jutranji kavici.
Sestavine
- 140 g mandljev
- 330 g moke
- 140 g sladkorja
- 330 g hladnega masla
- ščepec soli
- 250 g marelične (lahko tudi višnjeve ali katere koli druge) marmelade
- sladkor v prahu za posip
Priprava
1Mandlje zmeljemo, moko presejemo na delovno površino. Moko zmešamo z mandlji in s sladkorjem. Na to dodamo hladno maslo, narezano na lističe. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo, v katerem ne smejo biti vidni koščki masla. Zavijemo ga v folijo in postavimo za dve uri v hladilnik.
2Pekač obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 180 °C.
3Iz testa oblikujemo centimeter in pol velike kroglice. Ker se bodo nekoliko razlezle, jih polagamo dva centimetra narazen. V vsako kroglico, lahko kar s prstom, naredimo vdolbinico. Pečemo jih v srednji legi, približno 10 minut, da se rahlo obarvajo in zadišijo.
4Še vroče piškotke nadevamo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.