Bezgove kroglice

Znam svetuje

Predstavljamo recept za bezgove kroglice, ki bodo navdušile vaše brbončice in osvežile vaše ustvarjalno kulinarično potovanje. V teh kroglicah se združujejo cvetovi bezga, hrustljavi mandlji, sladkost meda ter neustavljiva aroma limoninega soka. Ko boste okusili te kroglice, se boste prepustili sladki harmoniji okusov, ki vas bo popeljala v čaroben svet razkošja.

Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko zdravilnih sestavin. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave, pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, niža vročino in prehlad, čisti kri … 

Cvetovi bezga so torej odlični za čiščenje organizma, prav tako pa pomagajo tudi pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, pljučnici, prehladu in astmi. Utrjujejo namreč sluznico v žrelu in nosu ter tako krepijo tudi odpornost proti okužbam. V kolikor ste eden izmed tistih, ki jih vsako leto muči seneni nahod, vam priporočamo, da si naredite pripravke iz bezgovih cvetov. Ti namreč omilijo njegove napade. Uživajte jih že nekaj mesecev pred samim pojavom nahoda.

Ne spreglejmo niti bezgove jagode. Nabiramo jih, ko so popolnoma zrele, na kar nas bodo opomnili temni madeži pod grmom. Ker vse jagode nikoli ne dozorijo hkrati, nezrele zelene in rdeče odstranimo. V zrelih je toliko vitamina B1 kot v nobeni drugi zdravilni rastlini, vsebujejo pa tudi veliko vitaminov C in E. 

Sestavine za bezgove kroglice

  • 200 g bezgovih cvetov
  • 200 g mandljev (mletih ali sesekljanih)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici medu
  • 1 žlica limoninega soka
  • 100 g temne čokolade (za preliv)
  • 1 žlica kokosovega olja (za preliv)
  • kokosova moka (za posip)

Postopek

1Rastline nežno stresite, da odstranite insekte in odvečni cvetni prah. Cvetove ločite od vejic in listov.

2V veliki skledi zmešajte bezgove cvetove, mlete mandlje, sladkor v prahu, med in limonin sok. Masa naj postane lepljiva, da se lahko oblikuje v kroglice. Po potrebi dodajte še malo meda ali limoninega soka, če je masa premalo lepljiva.

3Oblikujte majhne kroglice iz mešanice in jih položite na pladenj, obložen s peki papirjem. Postavite jih v hladilnik in pustite, da se strdijo, kar traja približno 1 uro.

4Medtem stopite temno čokolado in kokosovo olje nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Kroglice eno po eno potopite v stopljeno čokolado in jih s pomočjo vilic ali žlice položite nazaj na pladenj s peki papirjem.

5Po želji posujte kroglice s kokosovo moko. Kroglice postavite nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi.

6Vaše bezgove kroglice so pripravljene za uživanje! Lahko jih servirate kot sladico ali pa jih ponudite kot darilo. Uživajte v njihovem okusu!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite