Piščančji paprikaš s korenčkom

Znam svetuje

Piščančji paprikaš s korenčkom je okusna jed, ki združuje sočne koščke piščanca, bogato omako na osnovi paradižnika, paprike in začimb ter dodatek svežega korenčka za dodaten okus in teksturo. Tu je nekaj zanimosti o tej jedi:

  1. Poreklo: Piščančji paprikaš je tradicionalna madžarska jed, ki se je s časom razširila po celem svetu. Korenček ni obvezen sestavni del te jedi, vendar ga lahko dodamo za popestritev okusa in dodaten vitamin C.
  2. Paprika: Paprika je ključna sestavina piščančjega paprikaša. Uporabljajo se različne vrste paprike, od sladke do ostre, da se doseže želen okus in stopnja začinjenosti.
  3. Sestavine: Poleg piščanca, paprike in korenčka v piščančjem paprikašu najdete tudi čebulo, česen, paradižnikovo omako, kislo smetano in različne začimbe. Ta kombinacija sestavin ustvari bogato in okusno jed.
  4. Tradicionalno kuhanje: V tradicionalni madžarski kuhinji se piščančji paprikaš pogosto pripravlja v velikem loncu, kjer se piščanec kuha v paradižnikovi omaki s papriko in drugimi začimbami. Kasneje se doda kisla smetana, da se jed osveži.
  5. Priljubljenost: Piščančji paprikaš s korenčkom je priljubljena jed v številnih državah po svetu, in različne kulinarične tradicije vključujejo različne sestavine in metode priprave. Nekatere različice vsebujejo tudi dodatke, kot so gobe ali paprikaševa začimbna pasta.
  6. Dopolnitve: Piščančji paprikaš se običajno postreže s prilogo, kot so testenine, rezanci, pire krompir ali riž. Dopolnitve se lahko razlikujejo glede na regijo in kulinarične preference.
  7. Okusnost in hranilna vrednost: Ta jed je bogata z beljakovinami, vlakninami in vitamini. Korenček prispeva k hranilni vrednosti s svojo vsebnostjo beta-karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A.
  8. Priljubljenost v družinskih obrokih: Piščančji paprikaš s korenčkom je priljubljen med družinami zaradi svojega okusa in enostavne priprave. Ta jed je odlična za obroke, ki jih delite s svojimi najbližjimi.

Sestavine

  • 1 kg piščanca ali purana brez kože in kosti
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 2 dl paradižnikove omake
  • 2 čebuli
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 2 korenčka
  • 3 stroki česna
  • 8 dl tople piščančje osnove
  • 1 dl kisle smetane
  • 1 žlička krompirjevega škroba
  • sol
  • poper
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  •  ščepec pekoče paprike
  • sesekljan svež peteršilj

Postopek

1Piščanca ali purana operemo in zrežemo na čim bolj enako velike kose. Malo jih posolimo in popopramo. V ponvi segrejemo 1 žlico oljčnega olja in na njem zlato-rumeno popečemo meso z vseh strani. Piščanca preložimo v drugo posodo in ga shranimo na toplem.

2V isti ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo, ki jo malo posolimo. Ko se čebula razpusti in povre vsa tekočina, ki jo je spustila, dodamo na koščke narezano papriko in ostrgan, na koščke narezan korenček. Dušimo nekaj minut, nato primešamo nasekljan česen in peteršilj ter pražimo minutko, samo toliko, da česen zadiši.

3Kose piščanca vrnemo v ponev skupaj s tekočino, ki se je nabrala v posodi, posujemo s sladko papriko in, če želite pikanten paprikaš, tudi z malo pekoče paprike, zmanjšamo ogenj in dobro premešamo. Zalijemo s toplo piščančjo osnovo in pokrito dušimo toliko časa, da povre polovica tekočine, kar traja približno 30 minut.  

4Zalijemo še s paradižnikovo omako, poskusimo, če je dovolj slano, malo popopramo, po potrebi dosolimo in kuhamo še približno 15 minut, da se meso popolnoma zmehča.

5Kisli smetani dodamo žličko krompirjevega škroba, dobro premešamo in prilijemo v paprikaš. Pustimo še nekaj minut, da se paprikaš še malo zgosti. Okrasimo s svežim peteršiljem in postrežemo.

Priprava piščančjega paprikaša s korenčkom je lahko zabavna in okusna izkušnja. Lahko eksperimentirate z začimbami in dodatki ter jo prilagodite svojemu okusu. Ne pozabite pa tudi na svežo kislo smetano, ki jo pogosto postrežejo zraven, da omaka dobi kremasto teksturo in dodatno dimenzijo okusa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite