Pripravite se na okusno doživetje s črno-belimi piškoti, kjer se združita temno in svetlo testo v popolno harmonijo. Ta edinstven recept prinaša svež pristop k tradicionalnim piškotom, ki jih spečemo na več različnih načinov, ustvarjajoč tako pester nabor tekstur in okusov.
S svojo privlačno in kontrastno podobo ne samo, da bodo piškoti zadovoljili vaše brbončice, ampak tudi estetsko popestrili vsak krožnik. Ti piškoti niso le okusni, ampak predstavljajo pravo poslastico za oči, kar jih naredi idealne za različne priložnosti.
Sestavine za črno bele piškote
Svetlo testo
- 250 g mehke bele moke
- 1 pecilni prašek
- 125 g mehkega masla
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 1 jajce
- 1 beljak
- 10 ml rumove arome
Temno testo
- 1/2 svetlega testa
- 15 g kakava v prahu
- 15 g sladkorja
- 1 žlico mleka
Postopek
1Moko, skupaj s pecilnim praškom, presejemo v večjo skledo. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, sol, rumovo aromo in jajce. Maslo narežemo na kosmiče in z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika pregnetemo vse sestavine.
2Nato z rokami zamesimo gladko testo. Testo razdelimo na dva enaka dela, svetlega postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se ne lepi. V drugo polovico pa vgnetemo kakav, sladkor in žlico mleka. Če se lepi, ga prav tako postavimo za nekaj časa v hladilnik.
3Nato iz obeh vrst testa sestavljamo različne vzorce.
4Polžasti vzorec
Svetlo in temno testo razvaljamo na enako velika pravokotnika. Najprej enega tanko namažemo z beljakom, položimo nanj drugega, ga prav tako namažemo z beljakom in oba testa skupaj zvijemo v spiralni vzorec.
5Šahovnica
Svetlo (prihranimo ga malo za ovoj) in temno testo razvaljamo na centimeter debeli plošči in ju narežemo na centimeter široke trakove. Trakove namažemo z beljakom in jih izmenično zlagamo v vzorcu šahovnice. Del testa, ki smo ga prihranili, tanko razvaljamo in ovijemo okoli šahovnice.
6Črno beli krogi
Iz temnega testa oblikujemo tri centimetre debel svaljek, svetlo testo pa razvaljamo na pol centimetra debel pravokotnik. Premažemo ga z beljakom in nanj položimo temen svaljek. Okoli njega zavijemo svetlo testo. Lahko naredimo tudi obratno, svetel svaljek ovijemo s temnim testom.
Vse oblike naših piškotov za nekaj časa postavimo v hladilnik, da jih bomo lažje narezali.
7Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, pekač obložimo s peki papirjem. Zvitke testa z ostrim nožem narežemo na enako široke ploščice. V primerni razdalji jih polagamo na pekač. Pečemo 12-15 minut, da se svetlo testo rahlo obarva in piškoti omamno zadišijo.