Izognimo se spomladanski utrujenosti

Znam svetuje

Dnevi se počasi, a vztrajno daljšajo in s tem kažejo na prihajajočo pomlad. Še predno veselo zakorakamo v pomladne, sončne dni, je priporočljivo, da se na to pripravimo. S pripravo se bomo namreč izognili spomladanski utrujenosti.

Velikokrat se zgodi, da smo kljub prihodu pomladi in daljšim dnevom utrujeni, zaspani in nejevoljni. Vzrokov je lahko več.

1Porušeno hormonsko ravnovesje, ki se pojavi, ker pozimi v naših telesih prevladujejo drugi hormoni kot spomladi. Zaradi pomanjkanja sonca pozimi naše telo porabi zaloge t.i. hormona sreče oziroma serotonina in prevlada spalni hormon – melatonin. Spomladi, ko nas večina izkorišča sončne dni s sprehodi na prostem in lovljenjem sončnih žarkov, se razmerje teh dveh hormonov prične ponovno počasi obračati, kar občutimo kot utrujenost.

2Veseli december, poln pregreh, oziroma zimska, bolj polna hrana in premalo gibanja naše telo silita v shranjevanje maščob. Dolgi večeri nas uspavajo in pademo v popolnoma melanholičen ritem. V izogib temu je priporočljivo, da tudi pozimi ohranjamo kondicijo.

3Spomladanske temperature so zelo nepredvidljive. Zjutraj velikokrat potrebujemo topla oblačila, medtem ko je čez dan že prav prijetno samo v puloverju. V istem dnevu je lahko temperaturna razlika kar 15 do 20°C. Naše telo ima ogromno dela s prilagajanjem na temperaturo. Zjutraj vse sile usmeri v to, da nas ne zebe, medtem ko se mora popoldan že ohlajati. Niha krvni tlak, žile se krčijo in širijo in vse to se kaže kot utrujenost.

Da bi premagali ali vsaj omilili spomladansko utrujenost, je prav, da že sedaj začnemo uživati čimbolj zdravo prehrano in telesu damo nov zagon. Naš vsakdan naj vsebuje obroke z veliko sadja, zelenjave in nikakor ne pozabimo na zadostno količino vode. Za začetek pojdimo na sprehod, ki naj bo toliko intenziven, da se vsaj malo zadihamo in pospešimo srčni utrip.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite