Holandska omaka

Znam svetuje

Holandska omaka je ena od tistih kulinaričnih mojstrovin, ki dvignejo jed na višjo raven elegance. Njen bogat in kremast okus, ki ga dopolnjuje nežna kislost limone, je popolno dopolnilo za poširana jajca, belo ribo ali svežo zelenjavo.

Holandska omaka je klasična francoska omaka, ki jo odlikuje bogat okus in kremasta tekstura. Sledite tem korakom in ustvarite to priljubljeno omako, ki bo dodala eleganco in okus vašim jedem.

Sestavine za holandsko omako

 • 3 rumenjaki
 • 200 g masla, narezanega na kocke
 • 2 žlici vode
 • 1 žlica limoninega soka
 • sol po okusu
 • ščepec belega popra ali kajenskega popra

Postopek

1 Napolnite lonec s toplo vodo in ga segrevajte, vendar ne do vrelišča. Dejansko pripravljate vročo kopel ali banja marijo.

2 V skledi zmešajte rumenjake, vodo in limonin sok.

3 Nad paro postavite skledo s rumenjaki in začnite mešati z metlico. Postopoma dodajajte narezano maslo in nenehno mešajte. Naj se maslo stopi in omaka postane kremasta.

4 Neprestano mešajte omako, da dosežete želeno gostoto. Pazite, da je ne segrejete preveč, sicer lahko v omaki nastanejo grudice.

5 Dodajte ščepec soli in belega ali kajenskega popra. Po okusu lahko dodate več limoninega soka.

6 Ko je omaka dosegla želeno konsistenco, jo odstranite iz pare. Holandsko omako postrezite takoj kot dodatek k poširanim jajcem, belim ribam ali zelenjavi.

Uporaba holandske omake

Holandska omaka je klasična priloga, ki se tradicionalno uporablja kot spremljava k različnim jedem. Njen bogat in kremast okus dobro dopolnjuje nekatere jedi.

Tukaj so nekatere jedi, k običajno postrežemo s holandsko omako:

 1. Poširana jajca: Holandska omaka je klasična spremljava k poširanim jajcem. Kombinacija mehko kuhanih jajc in bogate omake je priljubljena izbira za zajtrk.
 2. Bela tiba: Lahko jo postrežete k pečeni ali kuhani beli ribi, kot sta losos ali postrv. Omaka bo ribo obogatila z okusom in ji dodala kremast dotik.
 3. Beluši: Holandska omaka je odlična izbira za sezonske beluše. Zelenjava in omaka tvorijo odlično kombinacijo.
 4. Artičoke: Parjene ali kuhane artičoke so odlična spremljava holandski omaki. Omaka poudari okus artičok in ustvari okusno kombinacijo.
 5. Kuhano zelenjavo: Holandska omaka se odlično poda k različni kuhani zelenjavi, kot so brokoli, cvetača ali korenček.
 6. Sparoge: Parjene sparoge z belo, kremasto omako so priljubljena pomladna jed.
 7. Palačinke ali palačinke Hollandaise: Namesto klasične holandske omake lahko pripravite različico, imenovano tudi hollandaise omaka, ki je priljubljena za postrežbo s palačinkami.
 8. Krompirjeve kroketke: Holandska omaka lahko postrežete tudi k hrustljavim krompirjevim kroketkam.

Uporaba holandske omake kot priloge je odvisna od vašega osebnega okusa in kulinaričnih želja. Ne bojte se eksperimentirati in odkrivati novih kombinacij okusov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite