Meta in njena svežina ter rahla grenkoba peteršilja utvarita okusen pesto raznolikega okusa, ki se poda tako v zelenjavne kot mesne jedi. Z nasekljanimi mandlji mu dodamo teksturo, če pa res pogrešamo okus česna, dodamo tudi strok tega.
Sestavine
- 1/4 skodelice grobo nasekljanih olupljenih mandljev
- 2 skodelici metinih listov brez pecljev
- 1 skodelica, dobro napolnjena z listi peteršilja brez pecljev
- 1/3 skodelice vroče vode iz pipe
- 1/4 skodelice dobrega domačega oljčnega olja
- 2 žlički limoninega soka
- 1 žlička limonine lupinice
- 1 strok fino nasekljanega česna (po želji)
- 1/4 žličke soli
- ščepec sveže mletega črnega popra
Postopek
1Ker želimo, da pesto ohrani svojo čudovito zeleno barvo, meto in peteršilj nekaj sekund blanširamo, nakar ju z luknjasto zajemalko prestavimo v posodo, ki smo jo napolnili z ledeno vodo in kockami ledu. Blanširanje bo uničilo encime, ki povzročijo, da zeleni listi porjavijo, zaradi česar pesto dobi olivno zeleno barvo. Mi pa hočemo bleščeče zeleno.
2Za sekljanje in mešanje pesta sta nam na voljo kuhinjski robot, ki pesto naredi skoraj mimogrede, saj vanj damo vse sestavine naenkrat in zgolj čakamo, da robot opravi svoje, ter blender, ki nam bo vzel malo več časa, saj vanj ne damo vseh listov hkrati.
3V blender sprva dajte samo polovico listov mete in peteršilja ter dodajte vodo. Mešajte, dokler ni vse lepo sesekljano. Dodajte še preostale liste in oljčno olje. Mešajte, po potrebi tudi ustavite blender in mešanico postrgajte s sten posode ter znova mešajte. Dodajte tudi mandlje in bodite še malo potrpežljivi.
4Ko je pesto pripravljen, ga shranite v steklene kozarčke in dajte v hladilnik, kjer bo zdržal nekaj dni. V vrečki in v zmrzovalniku bo dober 3 mesece.
Nasvet
Metin in peteršiljev pesto je krasen dodatek solati, jagenjčku, testeninam, kruhu in kozjemu siru, dresingu iz jogurta, krekerjem, mlademu korompirju, pečeni ribi …