Sušenje jurčkov

Znam svetuje

Sušenje jurčkov je na vrsti takrat, ko imamo srečo in naberemo večjo količino jurčkov (ne pozabite, dovoljena sta dva kilograma na osebo). Moramo jih namreč nekako shraniti za kasnejšo uporabo. Največkrat jih zamrznemo ali posušimo. Čeprav pri sušenju jurčki spremenijo teksturo, to obenem okrepi njihov okus. Pravijo, na primer, da ni dobre gobove juhe brez pesti posušenih jurčkov.

Sušenje jurčkov in njihov okus

Posušeni jurčki imajo izrazit, poln okus, ki je običajno opisan kot bogat, oreščkast in značilno gobjast. Sušenje koncentrira okus gob, kar jim daje intenzivnejši in bolj kompleksen profil okusa kot sveže gobe.

Okus posušenih jurčkov je malo pikanten, rahlo sladek in ima nekakšno mesnato teksturo. Poleg tega ima tudi rahlo dimljen ali orehov odtenek, ki dopolnjuje njihov naravni okus. Ta intenziven okus je priljubljen v različnih kulinaričnih tradicijah in je odlična sestavina za številne jedi, kot so juhe, omake, rižote in testenine.

Prehranska vrednost posušenih jurčkov

Približna prehranska vrednost suhih gob na 100 gramov:

  • Kalorije: Približno 296 kcal
  • Beljakovine: Približno 27,5 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 22,5 g
  • Maščobe: Približno 3,6 g
  • Vlaknine: Približno 21 g
  • Vitamini in minerali: Suhe gobe vsebujejo pomembne vitamine in minerale, kot so vitamin D, vitamini B kompleksa, železo, kalij, fosfor in selen.

Pri sušenju se iz gob odstrani voda, kar pomeni, da se koncentrira njihova prehranska vrednost. Gobe so dober vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.

Sestavine za sušenje jurčkov

  • poljubna količina jurčkov

Postopek

1Jurčke lahko sušimo na več načinov, na soncu, v pečici, v mikrovalovni pečici ali sušilniku za sadje. Za vse načine je pomembno, da jurčke dobro očistimo in narežemo na 4-5 mm debele rezine. Gob nikoli ne peremo, saj bi vpile vodo in bi bilo sušenje daljše. Z mehko ščetko očistimo ostanke zemlje in listov, z vlažno krpo jih temeljito obrišemo.

2Manjše gobe narežemo skupaj z betom, večjim pa ločimo klobuk od beta in bet narežemo na kolute, klobuk pa na rezine. Če med rezanjem naletimo na črvičke ali ličinke, jih odstranimo.

3Če nam vreme dopušča, lahko gobe posušimo na prostem. Razporedimo jih na pladenj, ki ga obložimo s kartonom ali papirjem in postavimo na sončno mesto. Zvečer, preden pade rose, pladenj postavimo v zaprt prostor. Med sušenjem jih večkrat obrnemo. Pladenj tudi pokrijemo z gazo, da jurčke zaščitimo pred prahom in insekti. Posušene so takrat, ko jih lahko prelomimo.

4Bolj pogosto jih sušimo v pečici. Pečico segrejemo na 50°C in narezane, očiščene jurčke razporedimo na mrežo. Med seboj se ne smejo dotikati. Vrata pečice pustimo priprta, da lahko vlaga uhaja. Po eni uri jih obrnemo in povišamo temperaturo na 60-65°C. Tako jih sušimo še 4-5 ur, odvisno od debeline rezin. Vratca pečice so ves čas odprta. Občasno jih obrnemo, suhe lahko zdrobimo med prsti. Včasih se klobuki posušijo pred beti, tako jih iz pečice poberemo kakšno uro prej.

5Če imamo sušilnik za sadje, gobe najlažje posušimo v njem. Nastavimo ga na 45°C , sušimo 3 ure, nato dvignemo temperaturo na 60°C in posušimo do konca. Suhe so po približno 3-4 urah.

6Prav tako je sušenje jurčkov možno v mikrovalovni pečici. Vendar ta način ne pride v poštev, če imamo veliko jurčkov, ker jih naenkrat lahko sušimo samo toliko, kolikor jih razporedimo na pladenj. Očiščene in narezane jurčke razporedimo na pladenj, med seboj se ne smejo dotikati in vklopimo mikrovalovno pečico na 100 vatov. Sušimo 20 minut. Gobe vzamemo za pet minut iz pečice in odlijemo tekočino, ki je nastala med sušenjem. Ponovimo postopek vsaj še dvakrat, odvisno od debeline in velikosti rezin. Suhe gobe se morajo zlomiti in ohraniti nekaj prožnosti.

7Teža posušenih gob je približno 10% teže svežih gob, vendar pa s sušenjem ohranimo vse hranilne vrednosti in ves okus. Dobimo pravzaprav neke vrste koncentrat. Z malo sreče (pri nabiranju) in malo dobre volje (pri sušenju) tako dobimo bogato, aromatično in hranljivo začimbo. Pred uporabo suhe gobe za 20 minut namočimo v vodi ali mleku.

8Pri tem pa ne pozabimo, da so gobe težko prebavljive in se uporabljajo kot začimba. Suhe gobe hranimo v bombažni vrečki v suhem in hladnem prostoru, v bližine ne sme biti aromatičnih živil, ker gobe lahko vsrkajo vonj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite