Slive – rešujejo prebavo, krepijo srce in kosti

Morda vas zanima

- Oglas -

Slive so zagotovo med najbolj razširjenimi drevesnimi vrstami na svetu. Najbolj okusne so, če jih konzumiramo sveže, naravnost z drevesa. Zanimivo pa je, da so v zdravstvenem smislu najbolj uporabne posušene slive, saj imajo kar 6-krat več antioksidantov kot sveže. 

Slive skupaj z marelicami, breskvami, višnjami, češnjami in mandeljni sodijo v rod Prunus družine Rosaceae. 

Poznamo več kot 2000 vrst teh sadnih dreves, ki se razlikujejo tako po videzu stebla kot po velikosti, barvi in obliki plodov. Najpogostejše so tiste z okroglimi in ovalnimi plodovi. 

Glede na barvo prevladujejo vijoličaste, modro-črne, rdeče in rumene sorte sliv. Najbolj znani sta evropska sliva (Prunus domestica) in japonska sliva (Prunus salicina – ki ne glede na svoje ime prihaja s Kitajske). Gojijo jih zgolj zaradi njunih okusnih sadežev. 

Kako hranimo slive?

Če želite kupiti zrele slive, izberite sadeže, ki so na dotik rahlo mehki. V hladilniku jih lahko hranite nekaj dni. 

Če kupujete ne prav zrele sadeže, se zavedajte, da verjetno ne bodo v polnosti razvili dobrega okusa in teksture. Da bi dozorele, jih hranite v papirnati vrečki na sobni temperaturi.

Kakovostne sadeže boste prepoznali po bogati barvi in zdravi kožici. Izognite se slivam, ki so preveč mehke ter imajo poškodovano ali nagubano kožico. 

Veliko koristnih sestavin

Slive so odličen vir vitaminov C, K, E, B6, folne kisline in niacina. Vitamin C omogoča absorbiranje železa, spodbuja delovanje imunskega sistema, varuje zdravje kože, mišic in vezi. Obenem prispeva k zdravju zobovja in dlesni ter varuje pred bakterijami, virusi in alergijami. 

Med minerali vsebuje največ bakra, kalija, magnezija, železa in bora. V slivah je pomemben delež flavonoidnih polifenolov, kot so luten, kriptoksantin in zeaksantin – pripisujejo se jim močne antioksidacijska in protivnetne značilnosti. Pomagajo proti staranju, saj se odlično bojujejo proti svobodnim radikalom. 

Zaeksantin je sposoben celo filtrirati UV žarke ter zato dobro ščiti kožo in oči. 

Beta kriptoksantin za več kot 30 odstotkov zmanjšuje možnosti, da zbolimo za rakom pljuč, pred artritisom pa nas varuje celo za 41 odstotkov. 

V slivah je tudi limonska kislina, ki odganja utrujenost, preprečuje krče, spodbuja delovanje jeter in prebavil.  

Ne smemo pozabiti klorogena in pantotenske kisline, v slivah pa je še nekaj proteinov in ogljikovih hidratov. V njih so tudi vlakna, ki prispevajo k zdravi prebavi in učinkovitemu metabolizmu. Sliva nam bo vrnila energijo in pomagala odgnati lakoto.

Varuje srce

Slive so bogate s kalijem, ki pomaga nadzorovati krvni pritisk in znižuje srčni utrip. Za zdravje srca je pomemben tudi vitamin C, ki ga je v slivah v obilju in pomaga preprečevati možgansko kap. 

Pomaga absorbirati železo

Za boljšo absorbcijo železa je znova zaslužen vitamin C, ki je v slivah. Sposobnost dobre absorbcije železa je pomembna tudi pri preprečevanju anemije.

Izboljša prebavo

V slivah so močne sestavine, zaradi katerih se nam izboljša prebava in posledično trda stolica. Najpomembnejša so dietna vlakna, sorbitol in izatin. Ljudsko zdravilo proti zaprtju je kompot iz suhih sliv

Kompot iz suhih sliv

Vzamite nekaj suhih sliv, zalijte jih z vodo, ki naj sega komaj malo čeznje, in jih na kratko pokuhajte. Kompot je najbolje piti zjutraj na tešče skupaj s tekočino, v kateri so se slive kuhale. 

Nadzor sladkorja v krvi

Ker imajo slive nizek glikemični indeks, odlično nadzorujejo raven sladkorja v krvi. Pri tem pomagajo topna vlakna, saj upočasnjujejo hitrost, s katero hrana zapusti želodec in obenem nadzorujejo sproščanje glukoze iz hrane v kri.

Topna vlakna povečajo občutljivost organizma na insulin ter prispevajo k preventivi in zdravljenju diabetesa tipa 2

S slivo lažje hujšamo

V slivah je zelo malo kalorij – 100 gramov ima zgolj 46 kalorij. Prav tako tudi topna vlakna pomagajo nadzorovati telesno težo, saj v želodcu ustvarjajo občutek sitosti, zaradi česar preprečujejo prenajedanje.

Za zdravje kosti

V slivah so velike količine flavonoidov in fenolnih spojin, zato z uživanjem sliv ohranjamo tudi kostno maso. Bor, pomemben mineral, ohranja hrskavico in gostoto kosti. Slive so zlasti za ljudi z osteoporozo domala nujen del prehrane. 

Lepota in zdravje kože

Vitamin E in beta-karoten varujejo celice pred svobodnimi radikali, nastankom gub in ostalimi znaki staranja. Izboljšajo cirkulacijo in celični metabolizem ter ohranjajo kožo elastično. 

Visoke količine antioksidantov imajo močno protivnetno delovanje. Ranice in rane se hitreje celijo, poškodovano tkivo se obnavlja in zmanjšuje se vidnost brazgotin. 

Zdravje las in lasišča

S slivo se uspešno bojujemo proti prezgodnjemu sivenju in plešavosti pri moških. Vitamin E krepi celične membrane in odbija napad prostih radikalov na folikule lasišča. Z vitaminom C odstranujemo prhljaj, ki zamaši folikule in ovira rast last. 

In ker ima sliva veliko železa, izboljšuje cirkulacijo, lasje pa zato hitreje rastejo in postajajo gostejši. 

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -