Kosilo za sladokusce, in seveda, za vse ljubitelje špargljev. Njoke s šparglji in špargljevim pestom je skoraj treba narediti vsako leto, če ste res pravi ljubitelj te delikatesne zelenjave.
Sestavine za njoke s šparglji in špargljevim pestom
- 1 kg njokov
- 400 g špargljev – boljši so divji
- 80 g sveže naribanega parmezana
- 2 stroka česna
- 100 g pinjol ali olupljenih mandljev
- 100 ml oljčnega olja
- 1 šopek sveže mete
- sol in poper
Postopek
1Pripravimo omako, špargljem odlomimo lesene dele in jih povežemo v ohlapen šopek. V večjem loncu zavremo štiri litra vode, krop osolimo in vanj postavimo šopek špargljev tako, da vršički gledajo iz vode. Pokrite kuhamo do mehkega, 4-5 minut. Odcedimo, splaknemo pod hladno vodo in odlomimo vršičke, vršičke prihranimo. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, prihranimo, da bomo v njej skuhali njoke.
2Šparglje brez vršičkov, česen, pinjole, parmezan in polovico olja damo v mikser in zmiksamo v gladko pasto. Poskusimo, dodamo sol in poper po potrebi, dodamo še preostalo olje in še enkrat zmiksamo.
3Zavremo vodo, v kateri so se kuhali šparglji, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh.
4Kuhane zmešamo s pripravljenim pestom, dodamo še vršičke, premešamo, okrasimo s svežo meto in takoj postrežemo.