Piščanec v omaki z rižem

Znam svetuje

Obe sestavini, riž in piščančje meso, imata bogato zgodovino in sta nepogrešljivi del številnih kulinaričnih tradicij. Njihova priljubljenost in vsestranskost ju postavljata v ospredje kuhinj po vsem svetu.

Riž je osnovna prehrana za več kot polovico svetovne populacije. Številne kulture ga uporabljajo kot osnovo za obroke in ga gojijo že tisočletja. Piščančje meso je eno izmed najpogosteje uporabljenih vrst mesa v prehrani. Je lahko prebavljivo, z nizko vsebnostjo maščob in bogato z beljakovinami.

Z mešanico začimb, sveže zelenjave in nežnega piščančjega mesa bomo ustvarili obrok, ki bo razveselil vse čute in nas zapeljal s svojim vonjem in okusom.

Sestavine za piščanca v omaki z rižem

  • 500 g piščančjih prsi, narezanih na večje kose
  • 1 žička soli
  • poper (po okusu)
  • 3-4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula (nasekljane)
  • 2 stroka česna (sesekljanega)
  • 1 rdeča paprika (narezane na trakove)
  • 1 rumena paprika (narezane na trakove)
  • 200 g dolgozrnatega riža
  • 400 ml piščančje juhe ali jušne osnove
  • 200 g paradižnikovega omake – šalše
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička  mlete paprike – sladke ali pekoče
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička suhega origana
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • šopek drobnjaka  (za posip)

Postopek

1Piščančje kose začinimo s soljo in poprom po okusu.

2V veliki ponvi na srednji temperaturi segrejemo oljčno olje. Dodamo piščančje kose in jih pražimo, dokler niso zlato rjave barve in dobro pečeni. Odstranimo piščanca iz ponve in ga začasno odložimo.

3V isto ponev dodamo nasekljano čebulo ter pražimo, dokler ne postekleni. Nato dodamo sesekljan česen, narezano rdečo in rumeno papriko ter pražimo še nekaj minut, da se zelenjava zmehča.

4Vmešamo riž in pražimo nekaj minut, da se postekleni. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko, timijan in origano ter dobro premešamo.

5Vmešamo paradižnikovo omako in piščančjo juho. Zavremo, nato zmanjšamo temperaturo, pokrijemo ponev s pokrovom in pustimo, da riž vpije tekočino. To običajno traja približno 15-20 minut, odvisno od vrste riža.

6Ko je riž skoraj kuhan, vrnemo piščanca nazaj v ponev. Dodamo smetano za kuhanje, premešamo in pustimo nekaj minut, da se piščanec segreje v omaki.

7Po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom ter potresemo s svežim nasekljanim drobnjakom in takoj postrežemo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite