Kakiju pravimo tudi zlato jabolko, v grški mitologiji je veljalo za sadež bogov. Je eden zadnjih sadežev, ki dozori pri nas in prava zakladnica vitaminov in mineralov. Vsebuje veliko vitamina C in A, kompleks vitamina B, poleg tega pa še minerale, železo, kalcij, jod …
Najboljše je, da jemo svežega, ampak skladiščimo ga lahko zgolj kakšen mesec. Zato ga predelajmo v marmelado. Kaki ima veliko sladkorja, pektin v jabolku in limoni pa poskrbi, da se marmelada hitro zgosti.
Sestavine
- 1 kg kakija
- 1 jabolko
- 200 g sladkorja
- sok ene limone
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 5 ml ruma
Postopek
1Jabolko olupimo in narežemo na koščke. Kakiju odstranimo pecelj in koščice, s kože očistimo morebitne rjave, lupimo pa ga ne. Narežemo ga na koščke in skupaj z jabolkom zmiksamo.
2Potresemo s sladkorjem, dodamo limonin sok, vaniljev sladkor in malo ruma.
3Na zmernem ognju in ob stalnem mešanju zmes zavremo, kuhamo še 15 minut in marmelado prelijemo v čiste, vroče kozarčke, ki smo jih prej sterilizirali v pečici.
4Dobro jo zapremo in pokrijemo z odejo ali brisačo, da se počasi ohlaja.