Kakijeva marmelada

Znam svetuje

Kakijeva marmelada je pripravljena iz kakijev, ki mu pravimo tudi zlato jabolko. V grški mitologiji je veljalo za sadež bogov. Je eden zadnjih sadežev, ki dozori pri nas in prava zakladnica vitaminov in mineralov.

Vsebuje veliko vitamina C in A, kompleks vitamina B, poleg tega pa še minerale, železo, kalcij, jod … Najboljše je, da ga jemo svežega, skladiščimo pa ga lahko zgolj kakšen mesec. Zato ga predelajmo v marmelado.

Sestavine za kakijevo marmelado

  • 1 kg kakija
  • 1 jabolko
  • 200 g sladkorja
  • sok ene limone
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  •  5 ml ruma

Postopek

1Jabolko olupimo in narežemo na koščke. Kakiju odstranimo pecelj in koščice, s kože očistimo morebitne rjave, lupimo pa ga ne. Narežemo ga na koščke in skupaj z jabolkom zmiksamo.

2Potresemo s sladkorjem, dodamo limonin sok, vaniljev sladkor in malo ruma.

3Na zmernem ognju in ob stalnem mešanju zmes zavremo, kuhamo še 15 minut in marmelado prelijemo v čiste, vroče kozarčke, ki smo jih prej sterilizirali v pečici.

4Dobro jo zapremo in pokrijemo z odejo ali brisačo, da se počasi ohlaja.

Če te zanima …

… kako lahko izboljšaš kakijevo marmelado:

Dodajanje začimb: Po želji lahko dodate nekaj začimb, kot je cimet ali ingver, ki bodo dodali globino okusa.

Vključitev drugega sadja: Poleg jabolk lahko razmislite o dodajanju nekaterih drugih sadežev, kot so hruške ali marelice, da dobite bolj kompleksen okus.

Uporaba medu ali agavinega sirupa: Za naravno sladkost lahko del sladkorja nadomestite z medom ali agavinim sirupom.

Dodajanje drobno narezanih oreščkov: Dodajte hrustljavost in teksturo z drobno narezanimi oreščki, kot so orehi ali lešniki.

Aromatiziranje z dodatki: Po okusu lahko dodate kapljico ekstrakta vanilje ali kateri koli drugega ekstrakta za aromo.

Prilagoditev količine sladkorja: Prilagodite količino sladkorja glede na vaše preference glede sladkosti. Če želite manj sladko marmelado, zmanjšajte količino sladkorja.

Dodajanje lupinice citrusov: Dodajte nekaj lupinice limone ali pomaranče za dodaten osvežujoč okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite