Bor, smreka in ostale borovke – za dihala, proti revmi

Morda vas zanima

- Oglas -

Sirupi, mazila, pripravki za vtiranje, kopeli in čaji. Vse to je moč pripraviti iz različnih vrst borovk, kot so navadna smreka, bela jelka, navadni macesen, ruševje in rdeči bor.

Sodijo v družino Pinaceae borovke, najpogosteje pa uporabljamo mlade poganjke bora in smreke, iz katerih pripravljamo čaje in sirupe ali pa kopeli. V poganjkih je eterično olje, grenčine, nekaj čreslovin in smola. Iz vseh vrst borovcev pa pridobivajo smolo terpentin, iz katere destilirajo eterična olja. Borovke so različne tako po sestavi kot učinku. Pri nabiranju poganjkov je najbolj pomembno, da zaradi njih ne poškodujemo drevesa.

Rdeči bor raste po skoraj vsej Sloveniji, na peščenih, skalnih in sončnih pobočjih, le na Primorskem ga zamenja črni bor.

Uporaba

Ko borovo hlapno olje nanesemo na kožo, jo draži, pordeči in pospeši njeno prekrvavitev, zato postane vroča.

Odlično je ob revmatizmu, tudi aknah, a le, če uporabimo mazila ali pripravke, ki jih vtremo v kožo.

Lahko ga tudi spijemo. Na košček sladkorja nakapamo 3 do 5 kapljic in sladkor damo na jezik, kjer naj se stopi. Uporabljamo ga tudi za inhalacije, saj zmanjšuje izločanje bronhialnih žlez in deluje antiseptično. To storimo, ko imamo težave s katarjem bronhijev, pljučnimi obolenji, celo tuberkulozo.

Ne pozabimo niti na kopel, v katero nakapamo izvlečke borovih iglic. Pomagajo pri revmatičnih in nevralgičnih težavah.

Cenjena so še domača mazila iz borovega ali smrekovega terpentina – nanašajo se na rane in ragade.

Inhalacije

V vročo vodo nakapamo 5 do 10 kapljic borovega olja in vdihavamo vročo soparo.

Čaj

Zelo učinkovita je čajna mešanica, v katero damo 30 gramov vršičkov bora (smeke, jelke, macesna), 30 gramov ozkolistnega trpotca, 20 gramov listov lapuha in 20 gramov dišečioh vijolic.

Iz te čajne mešanice vzamemo dve čajni žlički in ju prelijemo z 2 dcl vrele vode. Pokrijemo in pustimo počivati 10 minut.

Pijemo 2 do 3 skodelice na dan.

Kopel

Vzamemo 100 gramov svežih iglic, poganjskov ali zelenih storžev. Prelijemo z 1 litrom vode, pokrijemo in pustimo počivati 15 do 20 minut. Pripravljeno eterično vodo dodamo v kopel.

Mazilo

Vzamamo zvrhano jedilno žlico drevesne smole (terpentina) katerega koli iglavca. Terpentin raztopimo in pomešamo s 5 žlicami sveže svinjske masti.

Počakamo, da se ohladi. Prelijemo v lončke. Mazilo uporabljamo zoper obolenja bronhijev, ob revmi in za celjenje ran.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -