Turški med

Znam svetuje

Turški med je sladica, ki jo povezujemo z božičem in Italijo. Poznan je tudi pod imenom mandolat ali torrone. Priprava je precej enostavna, zahteva pa natančnost pri temperaturi vode, sladkorja in medu, zato je skoraj obvezna uporaba kuhinjskega termometra.

Sestavine za turški med

  • 500 g mandljev, polovica olupljenih
  • 100 g olupljenih, neslanih pistacij
  • 2 beljaka
  • 100 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 240 g cvetličnega ali akacijevega medu
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 2 lista papirja iz jedilnega škroba

Postopek

1Pripravimo si model, kamor bomo vlivali naš mandolat. Sestavin je dovolj za velikost 15 x 25 cm. Dno in robove obložimo s peki papirjem, ki naj gleda nekoliko čez rob. Papir iz jedilnega škroba odrežemo na velikost pekača. En list položimo na dno pekača, drugega prihranimo za na vrh.

2Če nimamo olupljenih mandljev in pistacij, jih najprej olupimo tako, da jih potopimo za minutko v vrelo vodo, nato jih olupimo med dlanmi. Stresemo jih na pekač in postavimo za 12 minut v pečico, ki so segrejemo na 100°C. Mandlje lahko tudi grobo narežemo, ni pa nujno.

3V lonec natočimo vodo, med in dodamo sladkor. Na zmerni temperaturi segrevamo in večkrat premešamo. Sirup segrevamo nekje 20-25 minut, stalno mešamo in preverjamo temperaturo s termometrom. Segrevamo do 138 –140 °C.

4V večji skledi stepemo beljake v čvrst sneg. Najlažje to naredimo v kuhinjskem robotu, če pa ga nimamo, nam bo prav prišla pomoč, kajti ko vlivamo sirup v beljake, moramo neprestano stepati pri najvišji hitrosti, hkrati pa paziti, da nam temperatura sladkega sirupa ne naraste preveč ali da se ne ohladi.

5Sirup postopoma vlivamo v beljake. Ko vlijemo ves sirup, stepamo še nekaj minut, da dobimo, gosto, lepljivo zmes.

6Prenehamo s stepanjem in vmešamo tople mandlje in pistacije. Zmes razporedimo na pripravljen pekač, po vrhu jo poravnamo in položimo čez drugo plast papirja iz jedilnega škroba. Dobro ga pritisnemo na zmes, da se je oprime.

7Pustimo, da se mešanica kristalizira pri sobni temperaturi in v suhem prostoru vsaj 12 ur.

8Ko je čakanja konec in je mešanica kristalizirala, jo s pomočjo peki papirja ločimo od pekača in z ostrim nože narežemo na trakove.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite