Okusne mesne kroglice v naravni omaki, poleg lahko naredimo še pire krompir, postrežemo skledo zelene solate in okusno kosilo je pripravljeno.
Sestavine za mesne kroglice v naravni omaki
Mesne kroglice
- 350 g govejega mletega mesa
- 150 g svinjskega mletega mesa
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- sol in poper
- 1 jajce
- 2 žlici drobtin
- 2 žlici moke
- oljčno olje
Omaka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 7 dcl goveje juhe
- šopek svežega peteršilja
- sol in poper
Postopek
1Čebuli drobno nasekljamo, prav tako česen. Nato najprej pripravimo mesne kroglice. Na oljčnem olju popražimo polovico nasekljane čebule, da postekleni, dodamo polovico nasekljanega česna in pražimo samo toliko, da zadiši.
2V skledo damo mleto meso, popraženo čebulo in česen, jajce in drobtine ter solimo in popramo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Če se nam zdi masa preveč mokra in se kroglice ne oblikujejo lepo, dodamo drobtine.
3Iz mase oblikujemo manjše kroglice in jih povaljamo v moki. Popečemo jih na vročem ognju, da se lepo zapečejo. Največjo preverimo, če je pečena tudi na sredini. Zložimo jih na krožnik in pokrijemo.
4V isto ponev, ki ji po potrebi dodamo malo oljčnega olja, damo preostalo nasekljano čebulo, jo solimo in pražimo, da se razpusti. Po potrebi dolivamo vodo. Na koncu dodamo nasekljan česen in ga pražimo še toliko časa, da zadiši.
5Čebulo zalijemo z govejo juho (če je nimamo, lahko v vroči vodi raztopimo govejo kocko) in kuhamo toliko časa, da povre skoraj polovica tekočine in se omaka nekoliko zgosti. Popramo po okusu in dosolimo po potrebi.
6V omako vrnemo mesne kroglice in jih skupaj z omako kuhamo še 5 minut. Končano jed po želji potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem in zraven ponudimo brusnično omako, če nam je všeč.