Jesenski kostanjev liker se odlično poda k pečenim kostanjem. Sama priprava je precej enostavna, potrebujete pa kar nekaj časa, da bo liker pripravljen za pitje. Kot za vse alkoholne pijače, velja zmernost pri uživanju alkohola.
Sestavine
- 200 g kuhanih kostanjev – maronov
- 600 ml žganja
- 150 g sladkorja
- 200 ml vode
Postopek
1Kuhanim kostanjem olupimo trdo zunanjo lupino in pustimo rjavo kožico. Damo jih v steklenico s širokim vratom in zalijemo z žganjem.
2Steklenico zapremo in postavimo v hladen in temen prostor, najbolje v klet. Tako pustimo približno dva meseca.
3Skuhamo sladkorni sirup: vodo s sladkorjem zavremo in vremo toliko časa, da se voda zbistri, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se sirup ohladi.
4Žganje, v katerem so namočeni maroni, precedimo, zmešamo s sladkornim sirupom in prelijemo v steklenico.
5Kostanjev liker je lahko tudi lepo darilo. Postrežemo lahko samega ali ga razredčimo z vodo in dodamo kocke ledu.
Zanima me ali namakamo kuhane ali surove kostanje.
Hvala za odgovor in lep dan
Mika
Pozdravljena, Mika,
kostanj seveda skuhamo, bom dodala v recept,
hvala n lep dan tudi vam
[…] Kostanjev liker […]