Domači pelinkovec narejen na povsem naraven način

Znam svetuje

Domači pelinkovec je tradicionalna pijača, ki se izdeluje iz pelina (Artemisia absinthium), sladkorja, vode in žganja. Za pripravo pelinkovca se pelin zmeša z različnimi zelišči in začimbami, kot so angelika, koriander, janež, muškatni orešček, klinčki, cimet, pomarančna lupina in druge, nakar se namaka v žganju ali vodki.

Po nekaj tednih se zmes filtrira in razredči z vodo, sladkorjem ali medom, da se zmanjša grenkobo.

Pelinkovec ima značilno temno barvo in močan okus, ki je lahko nekoliko grenak. Uporablja se kot aperitiv ali digestiv ter se pogosto pije kot tradicionalna pijača ob posebnih priložnostih.

Obstaja več načinov za izdelavo pelinkovca na naraven način, a tukaj je nekaj osnovnih korakov:

1Najprej je treba nabrati pelin. Za zdravilne namene se nabirajo listi in vršički rastline pred cvetenjem, običajno v poletnih mesecih. Pri nabiranju je pomembno izbrati kakovosten pelin, ki je bil nabran na območju brez onesnaženja. Nabran pelin nato operemo in posušimo.

2Posušen pelin namočimo v žganju za obdobje od enega do treh tednov. V tem času se iz pelina sproščajo grenke snovi in eterična olja, ki dajejo pelinkovcu značilen okus.

3Medtem ko se pelin namaka v žganju, pripravimo sladkorno raztopino. V enakih razmerjih zmešamo sladkor in vodo ter segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

4Po treh tednih namakanja pelina v žganju ga odcedimo in zmešamo s sladkorno raztopino. Mešanico nato shranimo v temnem in hladnem prostoru za nekaj mesecev, da se okus pijače še dodatno razvije.

5Pelinkovec se lahko stabilizira z dodajanjem vode ali drugih sestavin, kot so eterična olja ali zelišča.

Nasvet

Pomembno je poudariti, da je pri izdelavi pelinkovca zelo pomembna higiena in skrbno ravnanje s sestavinami. Prav tako je treba uporabljati le kakovostne sestavine, da se doseže najboljši okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite