Tole je enostaven recept za pripravo slastnega, kremastega likerja, ki diši po mandarinah in ga, dobro ohlajenega, postrežemo po kosilu ali večerji. Še najbolje je, da ga hranite v zamrzovalniku.
Sestavine
- 230 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96°
- 10 neškropljenih mandarin
- 200 ml polnomastnega mleka
- 200 ml sladke smetane
- 300 g sladkorja
Priprava
1Ker za pripravo tega likerja uporabljamo lupinico, kupite bio, neškropljene mandarine.
2Mandarine operemo in posušimo. Z ostrim nožem ali lupilcem za krompir mandarine zelo tanko olupimo. Ker ima mandarina tanek olupek, to zahteva precej natančnosti. Bele dele odstranite z ostrim nožem.
3Olupke damo v steklen kozarec, prelijemo z alkoholom in postavimo za dva tedna v temen in hladen prostor. Vsak drugi dan kozarec pretresemo.
4Po dveh tednih nadaljujemo s pripravo. Mleko, smetano in sladkor zavremo in kuhamo pet minut. Sladkor se mora popolnoma raztopiti. Odstavimo z ognja in počakamo, da se dobro ohladi.
5Skrbno precedim alkoholno mešanico, tako da polovimo tudi najmanjše olupke. Vmešamo jo v smetanov sirup. Pustimo nekaj ur, da se okusi porazdelijo in prelijemo v čisto stekleničko.
Nasveti
6Liker hranimo v zmrzovalniku. V njegov božanskem okusu lahko uživamo takoj. Preden ga natočimo v kozarčke, ga dobro pretresemo.