Polenta z gobami

Znam svetuje

Če gremo jeseni v hribe, nam bodo v planinskih kočah prav gotovo ponudili malico ali kosilo, pri katerem bodo uporabili različne vrste gob. Juhe, rižote, zrezke in seveda polento. Polento lahko skuhamo tudi instant, saj bo jed prav tako odlična.

Sestavine

  • 125 g koruzne moke
  • 500 ml vode
  • 1 žička soli
  • 700 g svežih jurčkov
  • 40 g suhih jurčkov
  • 2 stroka sesekljanega česna
  • 50 ml belega vina
  • 100 ml vroče zelenjavne jušne osnove
  • 0,3 dl oljčnega olja
  • 1 velik šopek sesekljanega peteršilja
  • ščepec soli in popra

Postopek

1V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo koruzno moko. Polento na nizki temperaturi kuhamo 40 minut, pri tem jo stalno mešamo. Ali pa skuhamo instant polento po navodilih z embalaže.

2Suhe gobe namočimo v decilitru vrele vode. Sveže jurčke očistimo in narežemo na pol cm debele rezine.

3V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo sesekljana česen in peteršilj. Nekaj peteršilja prihranimo za okras. Ko česen zadiši, v ponev dodamo suhe jurčke, ki jih dobro odcedimo. Dodamo še sveže jurčke, pražimo minutko ali dve in zalijemo z belim vinom. Kuhamo približno 25 minut, vmes izmenično zalivamo z zelenjavno juho in vodo, v kateri so se namakali jurčki.  Tekočine nikar ne povrimo do konca, da dobimo res kremno in okusno omako z gobicami.

4Na krožnike razporedimo kuhano polento, na vrh damo omako iz gob in potresemo z nasekljanim svežim peteršiljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite