Brusnični liker

Znam svetuje

Recept za brusnični liker je izredno preprost, liker pa ohrani tudi manjši del vitaminov in mineralov, ki so prisotni v brusnicah. Lajša prebavne težave in zato se nam bo prilegel po obilnem kosilu. Kot velja za vse alkoholne pijače, je tudi tu potrebna zmernost.

Brusnični liker dodaja kompleksnost in globino okusa koktajlom, šampanjcu, vodki in drugim pijačam. Njegova kiselkasta in sladka kombinacija ustvarja prijetno ravnotežje.

Brusnični liker je priljubljena sestavina pri pripravi sladic, omak in marinad, saj vnaša bogat okus v jedi. Uporablja se lahko tudi pri peki, kot npr. za preliv kolačev ali dodatek smetanovim omakam.

Brusnični liker je pogosto povezan s prazničnim vzdušjem in se zato uporablja pri pripravi prazničnih koktajlov in jedi. Njegova rdeča barva je še posebej priljubljena med božičnimi prazniki.

Poleg tega ima brusnični liker tudi nekatere zdravstvene koristi, saj brusnice veljajo za superživilo. V zmernih količinah lahko prispeva k raznolikosti in užitku v prehrani.

Sestavine za brusnični liker

  • 500 g brusnic
  • 700 ml vodke
  • 200 ml vode
  • 250 g medu ali 300 g sladkorja

Postopek

1Za pripravo likerja izberemo zrele in zdrave brusnice, lahko uporabimo tudi zmrznjene, vendar jih predhodno odmrznemo. Brusnice operemo, očistimo in rahlo pretlačimo, da spustijo okus.

2Damo jih v steklen kozarec in prelijemo z vodko. Tesno zapremo in pustimo tri tedne na sobni temperaturi. Kozarec vsak dan pretresemo.

3Skuhamo sladki sirup. Vodo segrejemo na 45°C in vanjo vmešamo med. Kuhamo še minutko ali dve ter pazimo, da ne dvignemo temperature, saj bi se vitamini v medu uničili.

4Če uporabljamo sladkor, vodo zavremo, dodamo sladkor in kuhamo nekaj minut, da se sladkor raztopi in voda zbistri.

5V obeh primerih sirup ohladimo. Brusnice precedimo skozi gosto gazo, dobro iztisnemo ves sok in pulpe.

6Primešamo sladek sirup, dobro premešamo in nalijemo v manjše stekleničke. Za teden dni jih postavimo v temen in hladen prostor, da se okusi lepo povežejo med seboj.

Nasvet

Liker lahko ponudimo samostojno ali iz njega pripravimo koktajl.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite