Česa o češnjah še nismo vedeli?

Morda vas zanima

- Oglas -

Vsi mislimo, da vemo vse o češnjah. »Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši.«

Tiste prve, majske češnje so najbolj slastne, le kdo bi se jim uprl? Najboljše so seveda sosedove, ko nas med rabutanjem nihče ne vidi. Kot otroci smo plezali na drevesa in se sladkali. Rdeče, svetleče, že skoraj črne češnje so nas vabile. Tu in tam se je celo zgodilo, da smo jih pojedli preveč in potem nas je bolel trebuh. To so bili časi …

Zdi se nam, da so češnje pač češnje. Poznamo pa, verjeli ali ne, kar 55 različnih vrst! Približno 400 ton jih vsako leto pridelajo v Turčiji. Ko se boste naslednjič potepali po tej državi, priporočamo, da poskusite ta omamni sadež prav tam, kjer ga pridelajo največ.

Češnjev štrudelj je enostavno narejena sladica, a tako dobra, da nam okus še dolgo ostane v ustih.

Češnje so praktično naravno bogastvo. Zakaj? Ker imajo ogromno hranilnih snovi in malo kalorij, veliko vlaknin, obenem pa sveže češnje ne vplivajo na dvig krvnega sladkorja. Imajo veliko antioksidantov, beta karotena, vitamina C, kalija, magnezija, železa in folne kisline. A pozor, nizek glikemični indeks (ne vplivajo na dvig sladkorja v krvi) imajo samo sveže češnje. Suhe ali kandirane pa lahko na krvni sladkor zelo vplivajo.

Na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo so leta 2006 naredili študijo, ki je pokazala, da češnje lahko za kar 25% zmanjšajo simptome vnetij, povezanih z boleznimi srca. Skodelica kislih češenj naj bi imela enak učinek kot trije aspirini.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi