Domači liker iz žižol – mediteranski napitek iz sonca in tradicije

Znam svetuje

Domači liker iz žižol je dragocen, dišeč napitek, ki združuje sončno toplino poznega poletja in sladkobnost mediteranskega sadja. Zrele žižole se sčasoma prepojijo z žganjem, limonino lupinico in sladkornim sirupom, kar ustvari liker čudovite jantarne barve in uravnoteženega okusa – med sadno svežino in prijetno toplino alkohola. Odličen je kot digestiv po kosilu ali za posebne priložnosti, ko želite ponuditi nekaj unikatnega in domačega.

Sestavine za liker iz žižol

  • 500 g zrelih žižol (po možnosti domačih, neškropljenih)
  • 1 l domačega žganja ali kvalitetne tropinovke
  • 250 g sladkorja
  • 2 dcl vode
  • 1 neškropljena limona (lupinica in sok)
  • 1 vaniljev strok (ali 1 vrečka vaniljevega sladkorja)
  • po želji: nekaj klinčkov ali cimetova palčka za bolj bogato aromo

Postopek priprave

1Žižole operite, osušite in razpolovite, da sprostijo aromo. Po želji odstranite koščice, vendar ni nujno – z njimi bo liker bolj intenziven.

2V večji stekleni kozarec z navojem ali pokrovom dajte žižole, dodajte limonino lupinico, vaniljev strok in po želji začimbe. Prelijte z žganjem, da so plodovi popolnoma pokriti.

3Kozarec zaprite in ga postavite na sončno mesto za 4–6 tednov. Vsakih nekaj dni ga nežno pretresite, da se okusi premešajo.

4Po maceraciji pripravite sladkorni sirup: sladkor raztopite v vodi in segrevajte, dokler se popolnoma ne raztopi. Ohladite, nato zmešajte s precedenim žižolovim žganjem.

5Liker dobro premešajte in ga nalijte v čiste steklenice. Pustite, da zori še vsaj 3–4 tedne – okus bo z vsakim dnem mehkejši in bolj zaokrožen.

Nasveti za popoln liker iz žižol

• Žižole naj bodo popolnoma zrele, mehke in sladke – nezrele dodajo grenak priokus.
• Uporabite domače žganje blagega okusa (tropinovec, viljamovka ali vinjak).
• Liker lahko obogatite z nekaj suhimi figami ali pomarančno lupinico.
• Po odprtju hranite v hladnem in temnem prostoru.
• Odlično se poda k sladkim jedem, biskvitom in čokoladi.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo lahko liker iz žižol hranimo?

Če je pravilno shranjen v dobro zaprtih steklenicah in na temnem mestu, lahko domači liker iz žižol brez težav zdrži več kot eno leto. Sčasoma se okus še izboljša.

Lahko uporabim suhe žižole?

Da, vendar jih pred maceracijo namočite v topli vodi za nekaj ur, da se zmehčajo. Okus bo nekoliko drugačen, bolj podoben suhim datljem ali figam.

Kdaj je liker pripravljen za pitje?

Prvi okus lahko poskusite po približno dveh mesecih, vendar se poln, bogat okus razvije po treh do štirih mesecih zorenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite