Panakota z jagodnim pirejem

Znam svetuje

Panakota z jagodnim pirejem je kulinarično popotovanje s preprostim, a osupljivim receptom spodaj. Ta nežna sladica je kot simfonija okusov, ki se stopijo v ustih, prinašajoč neustavljivo razkošje. Če želite razvajati svoje brbončice in presenetiti goste, je to prava izbira!

Sestavine za panakoto z jagodnim pirejem

Panakota

  • 300 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 2 vaniljeva sladkorja ali 2 žlički vaniljevega ekstrakta
  • 40 g sladkorja
  • 5 lističev želatine

Jagodni pire

  • 500 g svežih jagod
  • sok polovice limone
  • 1 zvrhana žlica rjavega sladkorja

Postopek

1Sladko smetano, mleko in oba sladkorja segrejemo do vretja. Odstavimo in vmešamo lističe želatine, ki smo jih namočili v mrzlo vodo za 10 minut. Premešamo, da se želatina lepo raztopi in vmeša.  

2Panakoto nalijemo v poljubne skodelice, jo nekoliko ohladimo, nato damo v hladilnik za vsaj 4 ure, lahko tudi čez noč.

3Jagode operemo, jim odstranimo zelene dele in damo v višjo posodico. Nekaj najlepših si prihranimo za dekoracijo. Jagodam dodamo limonin sok in sladkor ter s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire. Prelijemo čez ohlajeno panakoto in postrežemo.

Ali ste vedeli?

Panakota izvira iz Italije, kjer se imenuje “panna cotta”, kar v prevodu pomeni “kuhana smetana”. Ta sladica je postala priljubljena zaradi svoje preprostosti in osvežujočega okusa.

Vanilija, ena od sestavin panakote, ima bogato zgodovino. Uporabljali so jo že stari Maji in Asteki. V Evropi pa šele po prihodu Špancev.

Jagode so ne le okusne, ampak tudi polne antioksidantov, vitaminov in vlaknin. Dodatek jagodnega pireja panakoti ne le dopolni okus, temveč tudi prinese dodatne hranilne vrednosti.

Skrivnost smetane, ki je osnovna sestavina panakote, vsebuje maščobe, ki dajejo tej sladici bogat in kremast okus. Kljub temu je panakota presenetljivo lahka sladica.

Kulinarika brez pečice: Panakota je odlična izbira za tiste, ki se ne želijo ukvarjati s pečenjem. Priprava ne zahteva uporabe pečice, saj se sladica strdi v hladilniku.

Prilagodljiv recept: Panakoto lahko prilagodite po svojem okusu z dodatkom različnih sadnih pirejev, omak ali oreščkov. To omogoča ustvarjanje raznolikih okusov s samo eno osnovno recepturo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite