Pita s krhkim testom, ki smo ji za sočnost dodali še jabolka, za piko na i pa koščke mandljev.
Sestavine
Testo
- 250 g moke
- 150 g mletih mandljev
- 100 g sladkorja
- 200 g masla
- 1 vaniljev sladkor
- 1 jajce
- ščepec soli
Nadev
- 400 g fig
- 2 jabolki
- 100 g olupljenih mandljev
- sok polovice limone
- 1 žlica medu
- 1 žlica sladkorja
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C. Iz sestavin za testo na hitro zamesimo krhko testo, ga zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za pol ure. Mandlje nasekljamo, fige narežemo na koščke. Jabolki olupimo in naribamo ter zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom.
2Tretjino testa prihranimo za mrežico, ostalo razvaljamo in z njim obložimo pekač (dno in rob). Testo pečemo v pečici 10 minut, nato ga malo ohladimo.
3Fige zmešamo z jabolki in nadev enakomerno razporedimo po testu. Potresemo z nasekljanimi mandlji in prelijemo z malo medu. Preostalo testo razvaljamo, narežemo na približno 1 centimeter debele trakove in iz njih prek pite spletemo mrežo.
4Pečemo v pečici približno 40 minut, da se testo lepo zlato-rumeno zapeče.
Nasvet
5Mandlje lahko olupimo sami. Za nekaj minut jih namočimo v vročo vodo, da kožica nabrekne in odstopi, nato jih enega za drugim stisnemo med dvema prstoma, kožica bo počila in mandelj bomo z lahkoto dobili ven.