Brinov liker tradicionalno pripravljajo v italijanski pokrajini Val d’Aosta iz brinovih jagod, brinovih vejic, alkohola in sladkorja. Ponudimo ga po jedi in nikar ne pozabimo, da je potrebna zmernost pri pitju alkoholnih pijač.
Sestavine
- 100 g svežih, zrelih brinovih jagod
- 5 vejic brina
- 1 l domačega žganja ali vodke
- voda 0,5 l
- sladkor 500 g
Postopek
1Brinove jagode operemo, dobro osušimo in damo v večji stekleni kozarec. Malo jih pretlačimo, dodamo brinove vejice in prelijemo z žganjem. Pokrijemo in postavimo za mesec dni v hladen in temen prostor. Občasno kozarec pretresemo.
2Po mesecu dni naredimo sirup. Zavremo vodo in sladkor, vremo približno 10 minut, da se sladkor popolnoma raztopi in sirup ohladimo.
3Žganje z brinom precedimo skozi gosto gazo, da odstranimo vse koščke. Prilijemo še sirup, dobro premešamo in liker prelijemo v manjše steklenice. Steklenice zapremo in pustimo stati še 10 dni. Brinov liker ponudimo kot digestiv, paše tudi k sladicam.