Brinov liker

Znam svetuje

Brinov liker tradicionalno pripravljajo v italijanski pokrajini Val d’Aosta iz brinovih jagod, brinovih vejic, alkohola in sladkorja.  Ponudimo ga po jedi in nikar ne pozabimo, da je potrebna zmernost pri pitju alkoholnih pijač.

Brinove jagode so bile uporabljane že stoletja zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Brinov liker se je prvotno uporabljal tudi v zdravilne namene, saj so brinove jagode znane po svojih diuretičnih lastnostih.

Obstaja veliko različnih receptov za pripravo brinovega likerja, z različnimi dodatki, kot so zelišča, začimbe in drugi sestavini. Vsak recept lahko prinese unikaten okus likerja.

Brinov liker se pogosto uživa kot aperitiv, ki spodbuja tek, ali kot digestiv, ki pomaga pri prebavi po obroku.

V nekaterih kulturah, še posebej v nekaterih evropskih državah, je brinov liker del tradicionalne pijačne kulture. Na primer, v Skandinaviji je brinov liker priljubljen del božičnih praznovanj.

Poleg uživanja kot pijača se brinov liker včasih uporablja tudi v kulinariki. Dodaja se nekaterim sladicam, omakam ali marinadam za izboljšanje okusa.

Sestavine za brinov liker

  • 100 g svežih, zrelih brinovih jagod
  • 5 vejic brina
  • 1 l domačega žganja ali vodke
  • voda 0,5 l
  • sladkor 500 g

Postopek

1Brinove jagode operemo, dobro osušimo in damo v večji stekleni kozarec.

2Malo jih pretlačimo, dodamo brinove vejice in prelijemo z žganjem. Pokrijemo in postavimo za mesec dni v hladen in temen prostor. Občasno kozarec pretresemo.

3Po mesecu dni naredimo sirup. Zavremo vodo in sladkor, vremo približno 10 minut, da se sladkor popolnoma raztopi in sirup ohladimo.

4Žganje z brinom precedimo skozi gosto gazo, da odstranimo vse koščke.

5Prilijemo še sirup, dobro premešamo in liker prelijemo v manjše steklenice. Steklenice zapremo in pustimo stati še 10 dni.

6Brinov liker ponudimo kot digestiv, paše tudi k sladicam.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite