Okusni, mehki zrezki v gobovi omaki vas bodo brez dvoma navdušili. Pri govejih zrezkih je pomembno, da jih najprej na hitro popečemo na obeh straneh. Tako se zaprejo pore in ohrani sočna notranjost.
Sestavine
- 4 goveji zrezki
- 250 g jurčkov
- 1 dl oljčnega olja
- 3 šalotke
- 2 stroka česna
- šopek peteršilja
- 1 dl belega vina
- 0,5 l jušne osnove
- 1 žlica gorčice
- 2 dl sladke smetane
- sol in poper
Postopek
1En dan prej goveje zrezke operemo, malo potolčemo, porežemo robove, da se ne bodo zvijali, osušimo s papirnato brisačo in jih dobro namočimo v oljčno olje. Zatem jih damo v manjšo posodo, zalijemo s preostalim oljem, pokrijemo in pustimo čez noč v hladilniku.
2Naslednji dan olje z zrezkov odlijemo v večjo, vročo ponev in ga segrejemo. Zrezke malo posolimo in namažemo z gorčico. Na vročem olju jih z obeh strani na hitro opečemo. Popečene zrezke vzamemo iz ponve in shranimo na toplem.
3Šalotke in česen drobno nasekljamo. Na olje, na katerem smo pekli zrezke, damo sekljano šalotko, malo posolimo, popopramo in dušimo, dokler ne povre vsa tekočina, ki jo spusti. Dodamo še nasekljan česen in peteršilj in pražimo samo toliko časa, da česen zadiši. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem.
4Nato damo zrezke nazaj v ponev, zalijemo z vinom in vročo jušno osnovo, malo zmanjšamo ogenj in pokrito dušimo, dokler niso zrezki mehki, kar traja približno uro in pol. Po potrebi zalivamo z jušno osnovo. Vmes jih večkrat obrnemo.
520 minut pred koncev v ponev dodamo očiščene in narezane jurčke, dobro premešamo in dušimo 15 minut. Nato dodamo še smetano, premešamo, kuhamo še nekaj minut in takoj postrežemo s priljubljeno prilogo.