Brinovo žganje

Znam svetuje

Brinovo žganje ni brinjevec, brinjevec je čisti destilat brinovih jagod, pri nas se kuha predvsem na Primorskem in Krasu.

Za liter brinjevca je potrebnih približno 8 kg brinovih jagod, poseben pa je zaradi tega, ker se kuha dvakrat. Najprej zmeljejo jagode, dodajo vodo in jagode namakajo en mesec, dodajo kvasovke, namakajo še en mesec, nato pričnejo s kuhanjem, temu kar priteče, pa rečejo žonta. Ta se še enkrat prekuha, da nastane brinjevec. Zato je tudi drag in ga Primorci pijejo bolj kot zdravilo.

Brinovo žganje pa naredimo precej bolj enostavno: brinove jagode namakamo v žganju, dodamo kakšno začimbo in pustimo, da alkohol dobi vonj in okus po brinu.

Sestavine za brinovo žganje

  • 1 l žganja ali vodke
  • 30 g brinovih jagod
  • 1 kos limonine lupinice – samo rumeni del
  • 1 kos pomarančne lupine – samo oranžni del
  • 3-4 janeževe zvezdice
  • 2 lista žajblja in 1 vejica rožmarina, vejica sveže mete … – uporabite začimbe, ki so vam všeč

Postopek

1Zelišča in začimbe seveda dodajamo po okusu. Limonino in pomarančno lupinico res tanko olupite, brez belega dela, in uporabite neškropljene sadeže.

2Brinove jagode operemo, osušimo in damo v steklen kozarec. Prelijemo z žganjem, zapremo in pustimo, da se namaka en dan.

3V kozarec dodamo še vse začimbe in pustimo počivati 3-4 dni. Vmes večkrat pretresemo.

4Žganje še precedimo skozi gosto gazo in shranimo v steklenice.

5Postrežemo lahko s tonikom, limono ali pomarančo in ledom.  Okus je podoben priljubljenemu koktajlu, pri pitju pa svetujemo zmernost.

Nasvet

Brinovemu žganju lahko dodajamo različne začimbe: koriandrova semena dodajo posebno noto in pikantnost, kar dopolni naravno aromo brinovih jagod.

Janeževa semena prinesejo rahlo sladko in zeliščno noto, ki lahko obogati kompleksnost okusa žganja. Cimet dodaja toplino in sladkost ter ustvari prijetno ravnotežje z grenkobo brinov.

Kumina lahko prispeva k zemeljskemu in začinjenemu okusu, ki se lepo ujema z brinovimi jagodami. Svež rožmarin lahko dodaja zeliščno noto, ki popestri okus brinovega žganja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite