Bezgovo žganje

Znam svetuje

Bezgovo žganje je posebna pijača, s katero vas vabimo na kulinarično dogodivščino, kjer bomo ustvarjali s srcem in dušo.

Ta recept ni le preprost postopek, ampak prava umetnost, ki združuje bogate arome bezgovih jagod v neustavljivo pijačo. Bezeg, znan po svoji zdravilni moči, bo tokrat zaživel v drugačni luči – v čarobnem zlitju z alkoholom.

Sestavine za bezgovo žganje

  • približno 1 kg bezgovih jagod (čim bolj zrelih)
  • 0,7 – 1 liter žganja ali visokokakovostne vodke
  • 200 g sladkorja (po želji, glede na sladkost, ki jo želite doseči)

Postopek

1 Oplaknite bezgove jagode in jih odstranite s socvetja.

2 Jagode pretlačite z vilicami ali jih zdrobite, da sprostite sok.

3 Bezgove jagode vlijte v steklen kozarec ali steklenico, ki jo dobro zaprite. Prelijte jih z žganjem ali vodko, da popolnoma prekrijete jagode.

4 Posodo postavite na temno mesto in pustite, da jagode macerirajo v žganju vsaj 4 do 6 tednov. Občasno pretresite posodo, da se sestavine dobro premešajo.

5 Po končani maceraciji precedite žganje skozi gazo ali kavni filter, da odstranite trdne delce.

6 Po okusu lahko dodate sladkor, če želite malo slajšo različico žganja. Sladkor se lahko raztopi v žganju, če kozarec shranite na toplem mestu in občasno pretresete.

7 Pretreseno in filtrirano žganje stekleničite v temne steklenice, da zaščitite pred svetlobo.

8 Shranjujte žganje v temnem in hladnem prostoru ter počakajte še nekaj tednov ali mesecev, da se okusi še dodatno združijo.

9 Bezgovo žganje je najbolje postreči ohlajeno kot digestiv ali pa ga uporabite pri pripravi različnih koktajlov.

Opozorilo!

Pri pripravi domačega žganja bodite previdni in upoštevajte zakonodajo v zvezi s proizvodnjo alkoholnih pijač.

Kaj je bezeg?

Bezeg, znan tudi kot črni bezeg ali črni bezgov grm (Sambucus nigra L.), je rastlina, ki je bila tradicionalno uporabljena zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti. Rastlina izvira iz Evrope, vendar se danes goji po vsem svetu. Bezeg ima temno vijolične ali črne jagode, ki so užitne po kuhanju in pogosto uporabljene v pripravi različnih jedi, marmelad, sokov in sirupov.

Nekateri razlogi, zakaj velja, da je bezeg zdravilen:

  1. Antioksidanti: Bezeg vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu. Prosti radikali so nestabilni molekule, ki lahko povzročijo oksidativni stres in prispevajo k staranju ter različnim boleznim.
  2. Vitamini in minerali: Bezeg vsebuje različne vitamine in minerale, vključno z vitaminom C, vitaminom A, kalijem in folno kislino, ki so ključni za zdravje.
  3. Imunski sistem: Zaradi vsebnosti vitaminov in antioksidantov naj bi uživanje bezga podpiralo imunski sistem in pomagalo pri boju proti prehladom in drugim okužbam.
  4. Protivnetne lastnosti: Flavonoidi in druge spojine v bezgu imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu.
  5. Razstrupljanje: Bezeg ima diuretične lastnosti, ki lahko pomagajo pri odvajanju toksinov iz telesa in spodbujajo zdravje sečil.
  6. Podpora zdravju srca: Nekatere študije kažejo, da bi lahko redno uživanje bezga pomagalo zniževati krvni tlak in izboljševalo splošno srčno zdravje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite