Jagodni bezgov sorbet

Znam svetuje

Jagodni bezgov sorbet je prava spomladanska poslastica, ki nas bo osvežila. Sorbet je osvežilen sladoled brez mleka, ki ga običajno pripravljajo iz mešanice vode, sladkorja in sadnega soka ali sadnega pireja. Priprava sorbeta je precej preprosta.

Sorbet naj bi imel svoj izvor v Perziji (današnji Iran) v 4. stoletju pr. n. št. Beseda “sorbet” izvira iz arabskega izraza “sharbat”, ki se nanaša na ohlajeno pijačo. Prvotno je bil sorbet znan kot ohlajena mešanica ledu, sadnega soka in medu.

Med osvajanjem Arabcev v 7. stoletju so spoznali sorbet tudi v Evropi. Italijani so bili med prvimi, ki so ga prilagodili in vključili v svojo kulinarično tradicijo.

Skozi stoletja se je sorbet razvijal in postal del osnove za sladoled. Z dodatkom mleka ali smetane so ljudje ustvarili bolj kremast izdelek, ki ga danes poznamo kot sladoled.

Sorbet je postal še posebej priljubljen v toplih poletnih mesecih zaradi svoje osvežilne narave in dejstva, da ne vsebuje mlečnih izdelkov.

Danes lahko najdete raznolike okuse sorbeta, ki segajo od klasičnih, kot so limona in malina, do bolj eksotičnih, kot so ingver, bazilika ali meta.

Zaradi odsotnosti mlečnih izdelkov je sorbet priljubljen tudi med vegani in tistimi, ki imajo preobčutljivost na laktozo.

Sorbet je torej sladoledna poslastica z bogato zgodovino, ki je skozi stoletja prehajala skozi različne kulture in se razvijala v različne oblike. Danes je priljubljen del svetovne kulinarike in je znana osvežujoča sladica.

Sestavine za jagodni bezgov sorbet

  • 250 g jagod
  • 4 večji bezgovi cvetovi
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 150 ml vode
  • 1 limona ali pomaranča – sok

Postopek

1V sončnem vremenu, ko vsaj kakšen dan  ni deževalo,  naberemo bezgove cvetove. Dobro jih očistimo, v cvetovih se kaj rade skrivajo različne žuželke. Lahko jih tudi na hitro oplaknemo s hladno vodo, vendar jih ne peremo predolgo, da ne izgubijo preveč vonj in okusa.

2V loncu zavremo vodo, ji dodamo sladkor in kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi in voda zbistri.

3Sirup dobro ohladimo, nato ga prelijemo čez bezgove cvetove in postavimo v hladilnik. Dlje kot se bodo namakali, več okusa in vonja bodo spustili v sirup. Cvetove poberemo iz sirupa.

4Jagode in limonin ali pomarančni sok zmiksamo v gladek pire.

5Pire dodamo bezgovemu sirupu, dobro premešamo in precedimo skozi gosto gazo, da se znebimo odpadlih cvetkov in koščkov.

6Dobljeno mešanico nalijemo v pladenj z višjim robom in postavimo za dve uri v zmrzovalnik.

7Po dveh urah sorbet dobro premešamo z vilicami, da zdrobimo led in pustimo v zmrzovalniku še dve uri. Vmes, vsake pol ure sorbet premešamo.

8Tako pripravljen sorbet postrežemo takoj.

Nasveti kako postrežemo jagodni bezgov sorbet

Preprosto zajemite žlico sorbeta in jo dajte v kozarec ali skodelico. Lahko jo okrasite z rezino svežega sadja ali listom mete za dodaten okus.

Namesto običajnih posodic lahko sorbet postrežete neposredno v lupini sadja, na primer v limetini lupini ali polovici manga. To ustvari edinstveno in okusno prezentacijo.

Sorbet je odličen dodatek k drugim sladicam. Na primer, lahko ga postrežete ob kolaču, piti ali pa ga uporabite kot osvežujočo noto med serviranjem drugih sladic.

Uporabite sorbet kot osvežujočo sestavino v koktajlih. Lahko ga mešate z vodko in penečim vinom ali jagodnim likerjem,  skratka kar nam je všeč.

Jagodnemu sorbetu lahko, poleg bezgovih cvetov dodajamo tudi različne dodatke, poskusite v sirup dodati nekaj cvetov dišeče vrtnice ali metinih lističe. Odlične se ujame tudi s ščepcem naribanega ingverja, skratka, pustite domišljiji svojo pot in ustvarite svoj lasten, edinstven recept za jagodni bezgov sorbet.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite