Aperol spritz

Znam svetuje

Preprosto in osvežilno! Aperol spritz ali spritz Veneziano je priljubljena italijanska pijača, ki vsebuje aperol, prosecco in malo mineralne vode. Ta osvežujoč koktajl ima značilno oranžno barvo in ga lahko pijemo skozi ves dan.

Aperol je italijanska znamka aperitiva, ki vsebuje 11 različnih zelišč in rastlin. Narejen je iz sladkorja, pomaranč, rabarbare, korenja, koprive, grenivke in drugih sestavin. Vsebuje približno 11% alkohola.

Aperol je znan po svoji oranžni barvi in sladkem, nekoliko grenkem okusu. Ker je osvežilen in lahko prebavljiv, se pogosto uporablja kot osnova za različne koktajle. Prvič so ga javnosti ponudili leta 1919 v Padovi, Italija. Danes ga proizvaja Campari Group, pod njegovo domeno pa sodi tudi Campari, še en italijanski aperitiv.

Prosecco je penina, ki izvira iz severovzhodne Italije, natančneje iz dežele Veneto. Ime je dobila v vasi Prosek (ital. Prosecco), ki je blizu Trsta, se pa izraz “prosecco” uporablja kot splošni izraz za penino, ki je narejena iz avtohtonega grozdja glera.

Prosecco je narejen s postopkom Charmat-Martinotti, kar pomeni, da se, v primerjavi s šampanjcem, uporablja drugačen proces penjenja. Namesto da se penina ustvarja v steklenicah, se prosecco ustvari v velikih cisternah, nato pa se steklenice napolnijo z že pripravljeno penino.

Prosecco je znan po svoji osvežujoči in sadni aromi, ki jo običajno dopolnjujejo note zelenih jabolk, hrušk, breskev in citrusov. Lahko se pije kot aperitiv ali spremlja različne jedi, kot so ribe, morski sadeži, solate, lahki prigrizki in sladice, saj je osvežujoč.

Sestavine za aperol spritz

  • 3 enote Prosecco penine
  • 2 enoti Aperola
  • 1 enota mineralne vode
  • 1 pomaranča
  • kocke ledu

Postopek

1V vinski kozarec damo par kock ledu, nalijemo penino, aperol in mineralno vodo ter dodamo rezino pomaranče za dekoracijo.

2Če želimo narediti večjo količino, obstaja zlato pravilo, ki pravi, da naj bo razmerje 3, 2, 1. Na zdravje!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite