Bakalar na belo

Znam svetuje

Bakala na belo je tipična istrska jed, skoraj obvezna predjed za božični večer. Tisti, ki ga imamo radi, obožujemo ta izjemen namaz, tako na kosu dobrega, domačega kruha, kot tudi s polento. Jemo ga seveda skozi vse leto. Sama priprava zahteva kar nekaj spretnosti in časa.

Sestavine za bakala na belo

  • 1 kos suhe polenovke – približno pol kilograma
  • 0,6 l dobrega, domačega oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička črnega popra
  • 1 žlička morske soli

Postopek

1Polenovko dobro potolčemo in jo čez noč namočimo v hladno vodo.

2Po namakanju polenovko kuhamo v slani vodi, dokler se ne zmehča,  približno 45 minut. Pazljivo jo vzamemo iz vode, in ko se nekoliko ohladi, ji odstranimo kožo in vse koščice, ki jih je pri polenovki veliko. Pazimo, da je meso brez kosti. Nekaj vode, v kateri se je kuhala prihranimo.

3Segrejemo 2 dl oljčnega olja in na njem prepražimo dva, na lističe narezana, stroka česna. Ko česen porjavi, ga odstranimo iz olja in olje ohladimo.

4Kuhane in očiščene kose polenovke damo v visoko posodo, prelijemo z oljčnim oljem v katerem smo cvrli česen, dodamo poper in sol in začnemo tolči z leseno kuhalnico za pire.

5Postopoma začnemo dodajati drobno nasekljan česen, limonin sok in skozi dolivamo oljčno olje. Neprestano tolčemo, dokler namaz ne postane primerno gost.  

6Olje dolivamo toliko časa, dokler ga masa vpija. Če želimo bolj kremast  bakala, dodamo nekaj žlic vode, v kateri se je kuhala polenovka.

7Preden namaz postrežemo ga vsaj za uro ali dve postavimo v hladilnik.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite